Una notícia més primerenca sobre els fets del sis d’octubre de 1934 a Cabassers, publicada per Última Hora

Fins ara coneixíem dues notícies, publicades l’1 de desembre de 1935 pels diaris La Humanitat i La Vanguardia, sobre el consell de guerra als membres del Comitè Revolucionari que proclamà l’Estat Català a Cabassers l’octubre de 1934. Recentment hem vist que el diari Última Hora també publicà el resum del judici a la seva edició del 30 de novembre de 1935, un dia abans que els altres dos diaris on n’hem trobat referències.

Aquesta és la transcripció de l’article:

Vuit homes condemnats pels fets d’octubre al poble de Cabacès

A les vuit del matí ha començat el Consell de guerra per tal de fallar la causa seguida amb motiu dels fets revolucionaris del poble de Cabacés (Tarragona) l’octubre de 1934.
Segons es desprèn de l’apuntament llegit pel jutge instructor, el 6 d’octubre, quan a Cabacés tingueren notícies que a Barcelona s’havia proclamat l’Estat Català de la República Federal espanyola, va constituir-se un Comitè revolucionari i varen declarar també l’Estat Català al poble.
Tot seguit es va formar una manifestació amb uns 70 individus, als quals es juntaren els sometentistes de Gratallops que havien arribat al poble. Varen procedir a recórrer les cases de la població i exigiren el lliurament de les armes que tinguessin. Després marxaren cap a l’Ajuntament, on requeriren l’alcalde perquè els lliurés l’Alcaldia. Aconseguit això procediren a fer la proclamació oficial de l’Estat Català a Cabacés, des del balcó de la Casa Consistorial.
Durant la nit no passà res d’anormal a la població, i els homes armats recorrien la vila i vigilaven la carretera per tal que l’ordre no s’alterés. De matinada s’assabentaren que a Barcelona la Generalitat s’havia rendit i que estava proclamat l’estat de guerra.
Aleshores -segueix dient l’apuntament- els membres del Comitè varen anar a trobar l’alcalde i el feren presentar a l’Ajuntament o li lliuraren de nou l’Alcaldia sense que es registrés cap acte de la més petita violència. Tot seguit varen marxar a llurs domicilis.
Per aquests fets es troben processats Vicenç Porqueres Argai, president del Comitè revolucionari; Jaume Masip Llatjà, jutge municipal; Antoni Sans Ferrer, caporal del sometent; August Vilalta, Joan Massip Massip, Ramon Farré Pascual, Josep Carnassa Queralt i Josep Vilalta Bartolomé.
En l’informe d’acusació llegit pel fiscal, després de fer els càrrecs a cada un dels processats, ha demanat per a ells les següents penes:
A Vicenç Porqueres, com a president que fou del Comitè revolucionari, la pena de quatre anys de presó, i als altres, la pena de dos anys pel delicte d’auxili a la rebel·lió.
En l’informe de defensa ha estat sol·licitada la lliure absolució de tots els acusats, i el tribunal, després de deliberar, ha dictat sentència, la qual, segons les nostres notícies, condemna a un any de presó Vicenç Porqueres i Jaume Massip, jutge municipal, i els altres processats a la pena de sis mesos de reclusió.
La sentència no serà ferma fins que sigui aprovada pel general de la Divisió.


Els articles publicats per Última Hora, La Vanguardia i La Humanitat:


L’Última Hora del 30 de novembre de 1935:

19351130-Ultima-Hora

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers