El pas de la guerra per Cabassers a la crònica del Dr. Pere Tarrés

Pere Tarrés (Manresa, 1905 – Barcelona, 1950) va ser un metge que quan es mobilitzà la seva lleva, el 18 de maig de 1938, prestà servei com a tinent mèdic a la 133 Brigada Mixta de l’Exèrcit Popular de la República. És autor d’una de les poques cròniques que narren el pas de la guerra per Cabassers: El meu diari de guerra, publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, a la Biblioteca Serra d’Or. Es dona la circumstància que el Dr. Tarrés, un cop acabada la guerra, ingressà al seminari i esdevingué sacerdot catòlic. Avui en dia una fundació dedicada a l’educació en el lleure i l’acció social porta el seu nom.

De la crònica de Tarrés s’extreu aquest recorregut:

L’ofensiva dels nacionals destinada a ocupar Catalunya va començar el dia 23 de desembre, trencant la línia del Segre. És curiós que les unitats que guardaven la línia de l’Ebre no se’n van arribar a assabentar, tan sols el pas de l’aviació que es dirigia cap a Lleida els feia pensar que alií estava en marxa una ofensiva.

No va ser fins el dia 26 en què va córrer la veu de que s’havia romput el front a Serós i els feixistes ja eren a Maials i a Torrebesses. L’endemà -dia 27- deien que s’havia ocupat Llardecans. Començaven a aparèixer soldats fugitius, desarmats, dient que havien perdut el contacte amb la seva unitat.

El 28 l’artilleria es feia sentir i el comunicat oficial admetia que els nacionals havien ocupat Sarroca. El 29 tothom parlava de la batalla per a ocupar la Granadella.

Finalment, el 30 la unitat del Dr. Tarrés va abandonar el front retrocedint cap al Molar. En arribar-hi van saber que la Granadella ja estava ocupada per l’enemic i que també al sector de Tremp el front havia estat trencat. L’endemà -31 de desembre- van continuar retrocedint: primer Lloar, després la Vilella Baixa on van acampar al ras. Després d’unes hores de descans van continuar de nit fins Cabassers per anar a tapar un forat en el front a la serra dels Gorrapates, situat entre Cabassers, la Palma i la Bisbal de Falset.

L’endemà els nacionals atacaren aquell lloc i a les tres de la tarda es produí una desbandada tràgica, després d’una breu i inútil defensa de les posicions. De manera que el primer de gener de 1939 aquell batalló marxava per la carretera que portava a la Torre de l’Espanyol i se li assignava una posició de
defensa davant de Cabassers. El dia 2 el consumiren fugint i la nit la van passar morts de fred amagats en un túnel (que no pot ser altre que el de la carretera de la Vilella). L’endemà -dia 3 de gener- van arribar a la Vilella Baixa i allí s’hi van estar fins el dia 10 de gener en quan es replegaren a Falset acasats per l’exèrcit franquista, passant per Gratallops on van passar la nit al ras.

Des d’aquell moment aquella unitat va anar retirant-se.

Si voleu entrar en els detalls més quotidians de l’estada del Dr. Tarrés al Priorat gaudireu llegint la seva crònica completa.

[Imatge de portada: gent de Cabassers acomiadant les Brigades Internacionals, 1938]

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers