Els records del Mas Roger

Aquest migdia s’ha fet la presentació dels dos darrers números de la revista La Corbella, de l’editorial Lo Diable Gros. La presentació de l’acte ha anat a càrrec de la regidora de Cultura, Tina Masip, que ha donat la benvinguda als ponents i ha resumit breument el contingut de les exposicions que farien tot seguit. A continuació ha intervingut en Jordi Martí, membre de l’editorial Lo Diable Gros, que ha repassat la fundació i la trajectòria de La Corbella, que publica materials relacionats amb els estudis llibertaris del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

En acabar la presentació de la revista, l’Anna Canela ha explicat detalladament la seva recerca sobre les comunitats autogestionades del Mas Roger, establertes al Mas de Baix i al Mas de Dalt des de 1974 fins a mitjans dels anys de 1980. Canela és autora de dos articles publicats als dos darrers números de La Corbella, i va començar la recerca a partir de la correspondència de la seva tieta, Rosa Maria Llavoré, membre de la comunitat primigènia del Mas de Baix. La senyora Llavoré, coneguda en aquella època com a Sarah, va facilitar a l’Anna Canela materials escrits i records amb els quals va poder desenvolupar la recerca i reconstruir la història de les comunitats del Mas Roger.

En acabar la seva intervenció ha demanat la paraula l’Elisenda de Mas, que va estar tres mesos al Mas de Dalt i nou anys al Mas de Baix, i ha explicat breument els seus records del pas per les comunitats. També ha intervingut Estefania Castellví, que ha relatat la seva experiència amb els nens de la comunitat, escolaritzats a la Vilella Baixa, d’on fou mestra. L’Estefania també ha confirmat, com s’explica al segon article de Canela per record de Dolors i Lluís Ferré, que el deixeble de Ghandi, Lanza del Vasto, va anar al Mas Roger en motiu d’una trobada de les comunitats. Finalment l’Andreu Ferré ha parlat del seu amic, l’artista Climent Om, que també va viure al Mas de Baix.

Fins el 23 d’abril, cada dissabte i diumenge es podrà visitar, al museu de Cabassers, l’exposició “Art i artesanies de les comunitats del Mas Roger”, amb dibuxios, ceràmica i manualitats fets per membres de les comunitats durant aquells temps.

Per a més informació sobre els articles d’Anna Canela a La Corbella, podeu veure aquest enllaç i aquest altre. Podeu recuperar l’enregistrament de la xerrada aquí.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers