Costums i tradicions del nostre poble: Les dites populars

NOTA de la Redacció: l’historiador Vicenç Biete va morir el 15 de desembre de 2015. Darrera seu deixava, entre molta altra producció científica, tres llibres dedicats a Cabassers i diverses desenes d’articles sobre la història del nostre poble publicats a El Sitjar i a la revista Nord. Quan El Sitjar va plegar el 1986, alguns articles de Vicenç Biete ja lliurats a la redacció d’aquella revista van quedar per publicar. La sèrie “Costums i tradicions del nostre poble” es va començar a publicar al número 14 d’El Sitjar (setembre de 1984) i fins al penúltim número de la revista, el 22, de la primavera de 1986. Formen la sèrie els següents articles (entre parèntesi, el número d’El Sitjar on aparegueren: Les festes 1 (14), Les festes 2 (15), Les festes 3 (16), Les festes 4 (18), Les festes 5 (19), Les festes i 6 (20), La matança del porc (21), El maig (22) i Les dites populars: el temps (també al núm. 22). A la redacció d’El Sitjar hi van quedar, per a publicar, els següents títols d’aquesta sèrie: Un novenari d’ànimes l’any 1908, Les oracions infantils, Les dites populars, Les dites populars: el camp, i Les dites populars: el matrimoni. Aquests textos inèdits, escrits entre 1983 i 1986, aniran sortint en aquestes pàgines.

Les dites populars

El qui marxa del poble – amb un peu fangós,
va a fora vila – i s’enfanga els dos.

Ven a casa i compra a casa – i faràs casa.

Home ros i gos pelut, – cada pèl val un escut.

Una dona sense arracades – és com una ruc sense morralles.

Qui de jove no treballa – quan és vell dorm a la palla.

Qui tot ho vol – tot ho perd.

Poll ressuscitat – pica més que cap.

Maria la xirivia – no tiris aigua al corral,
que passaria el teu maco – i s’embrutaria el calcer.

Santa Quitèria gloriosa, – volgueu-nos afavorir,
guardeu-nos del mal de ràbia, – un mal que no es pot sofrir.

Sant Jaume, patró d’Espanya, – feu aclarir tot el món,
que tinc la bugada estesa – i la pasta bona al forn
i els bouets a la llaurada – i el canteret a la font
i la canalleta a casa – que em ploren que tenen son.

image_pdfPDFimage_printImpressió
nord.cab | El portal de notícies de Cabassers