Pixelfed, l’alternativa a Instagram

Dilluns parlàvem de Mastodon com a alternativa a Twitter, després que el comportament extravagant del seu nou propietari, Elon Musk, hagi foragitat no pocs usuaris descontents amb el futur que encara aquella xarxa. Mastodon funciona per un sistema anomenat “Fedvers”, una combinació de les paraules “federat” i “univers”. Això no vol dir res més que el codi que fa anar el sistema és lliure i obert, és a dir, no pertanyent a camp companyia, i que els servidors que utilitza el servei són independents entre sí, però federats per a allotjar els continguts.

A Internet, tot el que té versió comercial la té també lliure, i Instagram tampoc no se n’escapa. Hi ha un servei similar, anomenat Pixelfed, que permet compartir fotografies amb les mateixes funcionalitats que Instagram, però sense publicitat, algoritmes, recolecció de dades ni seguiment per galetes. Si el voleu provar, podeu registrar-vos a qualsevol dels servidors que el proporcionen. No té aplicació mòbil ni per a Android ni per a Apple, però es pot operar des del navegador del dispositiu mòbil sense problemes, creant un accés directe a la pantalla d’inici que proporciona accés ràpid, com si es tingués una aplicació instal·lada. Si teniu coneixements tecnològics una mica més avançats, també us podeu descarregar una aplicació en APK des de F-droid.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers