4 de desembre de 2022

Les cacicades a Twitter omplen Mastodon

Probablement darrerament heu sentit parlar de la compra de Twitter per part d’Elon Musk, fundador de PayPal i propietari de companyies tan conegudes com Tesla i SpaceX. L’actitud extravagant del magnat a Twitter després d’haver-lo comprat ha aixecat recels entre no pocs usuaris, que no veuen clar cap a on anirà aquesta xarxa social. La polèmica es va iniciar quan Musk va proposar cobrar 20 dòlars americans pel senyal de verificació, un puntet blau al costat del nom visible dels usuaris. Fins ara, aquest distintiu s’atorgava a qui, essent una figura pública (o marca comercial, institució, etc) acreditava la seva identitat. Això es feia així per a evitar suplantacions, perquè els altres usuaris sabessin que els verificats són qui diuen ser. Durant els primers mesos de pandèmia, per exemple, Twitter va donar aquest distintiu a molts investigadors i publicacions científiques, per tal de combatre els rumors i la desinformació, que sempre s’extrema en moments de crisi. Ara, però, si la verificació de comptes està a la venda, per el seu sentit, perquè el que li donava valor era, justament, que no es podia comprar, sinó que s’havia de guanyar per mèrits.

Tot això ha provocat una fugida massiva d’usuaris de Twitter, que cercant alternatives davant d’aquest comportament erràtic de Musk, han descobert el món del codi lliure: Mastodon. Aquesta és una xarxa social molt similar a Twitter en disseny i funcionament, però descentralitzada. Vol dir, això, que el codi que fa funcionar la xarxa és lliure i obert, i tothom el pot examinar per a veure què conté. També tothom pot obrir servidors, que es federen entre ells per a crear la xarxa que és Mastodon. Nord.cab ja hi ha obert perfil, i el podreu veure seguint aquest enllaç. Si us voleu donar d’alta en aquesta xarxa, hi ha un servidor català a Mastodont.cat, i és aquest mateix on hem obert perfil per a Nord. El sistema permet veure les publicacions locals al servidor on es té el compte, i les publicacions dels altres servidors federats, mitjançant unes pestanyes anomenades “Local” i “Federat”. Hi ha també una aplicació per a Android que es pot descarregar des de Google Play. Totes les interfícies, no ho cal dir, estan disponibles en múltiples idiomes, el català entre ells.

La crisi de Twitter posa de relleu un fet: el públic no admet arbitrarietats ni cacicades, i quan pot triar, tria que aquestes coses no passin, i canvia d’opció amb facilitat perquè no passin.

nord.cab - El portal de notícies de Cabassers