17 de maig de 2022

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers

Nova secció: Vandalisme

Una de les funcions de nord.cab és fer d’arxiu de la crònica local. Ja fa uns quants anys que funciona (des de l’agost del 2018) i això fa que la web comenci a acumular un volum d’informació considerable. Les seccions del menú principal faciliten la consulta dels materials publicats. Per tal de fer més ràpida i fàcil la consulta avui s’estrena una nova secció: Vandalisme.

Des del 2018 s’han hagut de publicar 30 peces sobre actes vandàlics (i això, sense comptar la temporada en què es va posar de moda robar flors). Com que, malauradament, cada cert temps es troba alguna bretolada aquí o allà (la darrera, llençar un banc del parc a la piscina), ha convingut agrupar totes aquestes notícies, que abans es trobaven només a la secció de Successos, en una subsecció pròpia.

El terme “vandalisme” fa referència a actes de destrucció o maleses gratuïtes, sense que aparentment no hi hagi cap motiu ni cap benefici de qui els comet. Els vàndals foren un poble bàrbar que va envair l’Imperi Romà durant el segle VI, i que es distingí per una afició a destruir monuments i edificis públics perquè sí. Tanmateix, el bisbe de Blois, Hénri Gregoire, fou el primer que utilitzà el mot “vandalisme” en sentit figurat, el 19 de gener de 1794, durant la Revolució Francesa, per a referir-se al comportament de l’exèrcit republicà. Des de llavors, es qualifiquen així les accions que tenen com a únic objectiu causar danys materials, si bé de poca consideració, molests o enlletgidors de l’entorn, com guixades o trencament de mobiliari urbà.

També trobareu una enquesta al canal de Telegram que pregunta quin acte de vandalisme dels ocorreguts des del 2018 trobeu més execrable.

Que serveixi perquè hi hagi consciència i consideració, i qui vulgui fer actes vandàlics reflexioni abans de cometre’ls. No al vandalisme!

nord.cab