17 de maig de 2022

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers

Les Tres Creus

A prop de l’antic dipòsit d’aigua hi ha una zona que s’anomena el Calvari. Hi ha, al roquer, unes creus pintades. Antigament se’n veien tres, però avui en dia només se n’albiren dues: una de gran, mig esborrada, i una de petita, molt ben visible encara. Eren la representació de les creus de Jesús i els dos lladres, i hom les pintà a la roca perquè el Via Crucis, del Divendres Sant, arriba fins allí.

Biete, a la seva toponímia, recull sota el capítol “Els indrets singularitzats”, el topònim del Calvari amb el número d’inventari 272, i Les Tres Creus amb el núm. 295. La referència més antiga que troba per a les dues denominacions és al volum V de la Geografia general de Catalunya de Carreras Candi, a cura d’Emili Morera, del 1918.

Podeu llegir l’entrada dedicada a Cabassers a la Geografia general de Catalunya, entre les pàgines 386 i 389, il·lustrada amb fotografies de Prudenci Seró i Delfí Navàs, en aquest enllaç.

La creu petita és la que es pot veure més bé al roquer anomenat Les Tres Creus.
nord.cab