17 de maig de 2022

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers

I avui ja fa dos anys

Avui fa dos anys que es va haver de celebrar la tradicional rifa de mones de Pasqua sense públic a la plaça del Sitjar, i veient el sorteig per Instagram. L’enregistrament d’aquell acte, de set minuts i mig, ja forma part de la història de Cabassers, i és potser la imatge més icònica de la pandèmia. Aquell 12 d’abril de 2020 feia un mes que estàvem tancats a casa, assetjats per un virus contra el que no teníem ni immunitat, ni preparació de cap classe. Aquell dia es va rifar una sola mona, i les butlletes s’havien hagut de comprar de casa estant, per telèfon o missatgeria instantània, i pagant per transferències. Arribava la digitalització a Cabassers de la forma més bàrbara possible. Per aquells dies vèiem altres coses sorprenents, com la prohibició d’anar als horts, i s’inventaven distraccions per a passar l’estona i fer una mica de comunitat, ni que fos des de casa, amb vermuts confinats i dies de la mona en línia. Fins i tot es coordinava des de l’Ajuntament una comanda col·lectiva de planter, acte amb un regust de kolkhoz soviètic que recordava altres èpoques i indrets (malauradament avui de tristíssima actualitat).

Al final del sorteig d’aquell Diumenge de Pasqua de 2020, en Rafel Bru, que feia, com de fa anys, de mestre de cerimònies, acabava amb un desig: “i que l’any que ve puguem tenir les set mones aquí, i la plaça ben plena de gent”. No va anar així, i el 2021 la rifa de la mona es va fer al pla de l’Abadia i, de nou, sense públic. Enguany, en canvi, per fi es podrà recuperar l’acte a la plaça del Sitjar, sense limitacions d’aforament ni cap altra mesura de seguretat que el sentit comú.

No hem d’oblidar tot el que hem passat ni d’on venim. Tot i l’aparença de normalitat, la pandèmia ni està sota control ni s’ha acabat. Els experts donen per fet que a la tardor hi haurà una nova onada d’infeccions. De moment, amb tot, sembla que tindrem un bon estiu, i una Pasqua molt diferent d’aquella del 2020, quan es llençaven missatges perquè no vinguessin visitants; després de la d’enguany la màscara ja no serà obligatòria als interiors. A veure fins quan.

nord.cab