Confinament encobert

Foto: el Cafè durant el matí del dia previ al segon tancament forçat per la pandèmia.

Tancar els bars i els restaurants, en aquest país, equival a tancar-ho tot. Si no hi ha d’haver bars oberts, no val massa la pena anar enlloc. Per tant, a partir d’aquesta mitjanit, comença un confinament encobert, camuflat, que s’aconseguirà tancant els llocs que poden atraure gent, o que poden fer que una sortida sigui més agradable. Si no has de trobar res obert, que ni dinar no podràs, no vas enlloc.

Diuen que la mesura només durarà quinze dies, però és molt difícil que en aquest temps la corba de contagis millori gaire. Ben al contrari, fins i tot és previsible que empitjori, ja que durant aquest període probablement es manifestaran les infeccions que la mobilitat durant el pont del Pilar pot haver causat. Sigui com sigui, però, la mesura de tancar negocis per motius de salut pública hauria d’anar acompanyada de suport econòmic als qui patiran les conseqüències d’aquest tancament imperatiu. I aquestes mesures s’haurien d’anunciar al mateix temps que l’ordre de tancament, no després. Així, potser, el sector encararia aquest daltabaix amb una mica més d’esperança.

Tampoc no sembla que tancar els bars i els restaurants hagi d’aturar els contagis, sinó més aviat el contrari. És cert que per a beure i menjar cal treure’s la mascareta, però també és cert que, majoritàriament, la clientela d’aquests locals s’està a les terrasses, a l’aire lliure. Tancar-los pot provocar que la gent continuï quedant per a menjar i beure junts, però ara a l’interior de domicilis privats, per descomptat sense mascareta, i per més descomptat encara sense cap classe de ventilació, que anem cap a l’hivern i fa fred.

Les dades, d’aquí a 20 o 30 dies, diran si la mesura ha estat efectiva o no, però a priori sembla que hagi de ser fins i tot contraproduent. Aquesta crisi de salut pública només es pot combatre amb responsabilitat personal, i està clar que en un percentatge molt elevat de casos aquesta responsabilitat ni hi és ni hi serà, es tanquin o no bars, restaurants, o el que demà creguin que cal tancar. En un país on una part important de la població només compleix quan se l’obliga i no quan se li fan recomanacions, sembla molt difícil esquivar un nou confinament domiciliari general. Aquests quinze dies que comencen demà potser duraran diversos mesos, com ja va passar amb l’estat d’alarma del març; d’haver de finalitzar al cap de dues setmanes, es va acabar aixecant a finals de juny.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers