27 de setembre de 2021

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers. Revista Nord. Fundada el 1998

Inconsistència de dades

Foto: captura de pantalla del mapa municipal de risc de rebrot de Dadescovid.cat.

Davant la inconsistència de les dades que publica Salut al registre de casos de COVID-19, com s’ha provat avui mateix, deixarem d’informar-ne. L’últim que s’espera d’una font oficial és que contingui informació incorrecta i, quan això passa, per responsabilitat, el que s’ha de fer és descartar aquella font com a vàlida. És vàlida per a tenir una visió global de la pandèmia a Catalunya, perquè en aquest context generalista pocs errors no fan variar el resultat global. Però no és vàlida com a indicador local, o com a mínim no ho és amb la urgència que es requeriria si el que es pretén és presentar un indicador de risc per a cada municipi. Sense anar més lluny, l’actualització d’avui del mapa municipal de risc de rebrot -que il·lustra aquesta editorial, corresponent al 12/09/2020- marca 158,14 punts. El 09/09/2020 indicava 52,71 punts, després d’incloure al registre el diagnòstic que avui s’ha demostrat erroni. A partir del dia 11/09/2020 l’indicador ja pujava als 158,14 punts actuals, la qual cosa mostraria un suposat increment de casos positius que, tanmateix, no figuren, a data d’avui, al Registre de casos COVID-19.

Entenem que al principi d’aquesta crisi de salut pública la urgència podia provocar errades, però a aquestes alçades de la pandèmia, quan ja fa més de sis mesos que convivim amb el virus, les fonts oficials haurien de facilitar només dades contrastades.

El Registre de casos de COVID-19 que publica i manté Dades Obertes de Catalunya hauria de ser una eina de prevenció, però si la informació no és fiable, s’acaba convertint en un instrument d’alarmisme.

Això vol dir que ens quedem sense indicadors? En absolut. Els indicadors hi són, vegeu aquesta web. Però el fet d’avui posa en dubte la seva fiabilitat a una escala d’anàlisi tan petita com la que suposa un municipi de menys de 300 habitants.

nord.cab