Aquesta matinada, quan siguin les 3, els rellotges s’hauran d’endarrerir fins a les 2. Començarà llavors el que s’anomena “horari d’hivern”. Tanmateix, el temps no es pot moure a voluntat per molt que s’endarrereixin o s’avancin els rellotges: ni hi haurà més ni menys hores de llum perquè es toqui l’hora. En realitat, a les 2 serà la 1 de sol. Així doncs, com és que tot i endarrerir el rellotge una hora, encara no s’anirà a compàs amb l’hora solar? Doncs perquè el 1940 la dictadura franquista va ordenar que el temps oficial s’avancés 60 minuts a les 11 de la nit del dissabte 16 de març. Per fus horari, a la península ibèrica li correspon l’hora del meridià de Greenwhich (GMT), és a dir, la mateixa que per a Anglaterra i Portugal, però la dictadura va voler tenir la mateixa hora que Alemanya (GMT+1), ja que era aliada del règim nazi. Han passat 79 anys i ningú no s’ha plantejat corregir aquesta anomalia. L’altra anomalia és encara moure el temps amunt i avall (independentment que el franquisme li sumés una hora) i no establir l’hora de sol com a hora oficial, hivern i estiu.

Ordre del 7 de març de 1940, per la qual es modificava l’hora oficial per a fer-la coincidir amb la d’Alemanya. BOE.
nord.cab