Concentració de suport als activistes del riu Siurana demà a Falset

Demà dimecres, a les 9:30h, s’ha convocat una concentració de suport a la plataforma Riu Siurana Viu davant del jutjat de Falset. El jutjat ha citat a declarar un activista del grup de defensa del Siurana com a investigat per, suposadament, haver retirat una placa franquista del pantà de Siurana, que atorgava la concessió perpètua de les aigües del riu a la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes.

Els fets es remunten al 2018, i la Comunitat de Regants de Riudecanyes ha va denunciar el 2021, quan un mitjà digital va publicar una fotografia amb un dels activistes amb una placa similar a la retirada. Els acusats afirmen que a la foto hi apareixen amb una reproducció de la placa original, de mida més gran, i que ells no saben res de qui la va treure.

A l’ara investigat se l’acusa, a més de retirar la placa franquista, de fer-ne mofa, befa i escarni per les xarxes socials.

Aquest procediment judicial se suma a altre de 2017, quan la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i l’Ajuntament de Reus van denunciar l’expresident del GEPEC i un activista de la plataforma Riu Siurana Viu per haver tornat l’aigua de l’assut al riu durant unes hores. En total hi ha tres persones encausades per fets relacionats amb la reivindicació del riu Siurana. Recentment, el BOE va publicar el cabal mínim que ha de portar el riu Siurana segons el Pla Hidrològic de l’Ebre, i Ecologistes en Acció n’ha demanat el compliment immediat a l’Agència Catalana de l’Aigua.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers