El Senat insta l’Ajuntament de Cabacés a acatar la llei de Memòria Democràtica

La Presidència del Senat ha adreçat a l’Ajuntament de Cabacés una sol·licitud, signada pel senador Carles Mulet, del grup parlamentari Izquierda Confederal, perquè li enviï “les actes d’acords adoptats pels òrgans de govern en els quals s’accepta complir la Llei de Memòria Democràtica i recuperar la denominació democràtica del municipi”. La sol·licitud d’informe es va presentar el 9 de gener de 2023, i el Senat la va cursar el 24 del mateix mes.

Això es produeix després que el Congreso de los Diputados aprovés la Ley 20/2022, de 19 de octubre, de Memoria Democrática, que prohibeix l’exhibició d’elements franquistes, inclosos els topònims. Aquesta llei estatal va entrar en vigor el 21 d’octubre de 2022. Pocs dies després, l’agència EFE difonia una relació dels topònims afectats per aquesta llei, entre els quals consta “Cabacés”, a la categoria de reanomenats per la dictadura. La Generalitat oficialitzà la forma Cabassers, d’acord amb la norma de l’idioma, el 1933, i la dictadura va tornar a la forma prenormativa el 1939 (com passà amb la majoria de municipis catalans: Vich, Montblanch, Bañolas, Figueras, Cherta, Capsanes, Marsá, Molá, etc).:

La sol·licitud d’informe reclama les actes que provin que l’Ajuntament acata la Llei de Memòria Democràtica. Especifica que “els ajuntaments de Capmany, Lladó i Rialp es neguen rotundament a desfer-se de la seva toponímia franquista, i el de Cabacés planteja una consulta sense cap base legal, que acabaria preguntant als veïns si s’ha de complir o no el que la legislació ja obliga a complir”.

El Telenotícies Migdia d’avui també ha informat d’aquest requeriment del Senat:

L’expedient que demana aquest informe i el seu estat de tramitació es pot consultar a la pàgina del Senat. Capmany, Lladó i Rialp també han rebut requeriments demanant-los la mateixa documentació. Aquests ajuntaments tenen 30 dies des de la data de la sol·licitud per a facilitar la documentació que els han requerit o manifestar al President del Senat les raons que ho impedeixin, fonamentades en Dret, com estableix l’article 20.2 del Reglament del Senat.

La retirada dels topònims depèn en primer terme dels ajuntaments afectats. En cas que no ho vulguin fer, la llei preveu sancions, que inclouen multes i privació de subvencions, a més de l’actuació d’ofici de l’autoritat competent per a retirar els elements contraris a la memòria democràtica si qui ho ha de fer s’hi nega.

image_pdfPDFimage_printImpressió
nord.cab | El portal de notícies de Cabassers