25 de setembre de 2022

La xarxa de fibra òptica triplica la velocitat

La xarxa local de fibra òptica que proveeix el servei a Cabassers ha triplicat la seva velocitat de pujada i de baixada. Ha passat de 100 Mbps a 300 Mbps simètrics. La connexió amb la xarxa general de fibra òptica es fa via radioenllaç i l’ofereix la companyia tortosina ePorts. La ruta que segueixen les dades és la següent:

-Dispositu de l’usuari – fibra òptica local – central instal·lada a la biblioteca – radioenllaç fins a la Figuera – radioenllaç fins a la punta del Guixer – radioenllaç fins a Móra d’Ebre – entrada a la xarxa de fibra òptica general.

La connexió per cable a aquesta xarxa general encara no arriba al municipi, i per això el servei encara és aeri, però n’ha millorat molt la velocitat. L’experiència de navegació que percep l’usuari no és gens diferent de la que s’aconsegueix amb connexions integrals per cable: si el ping (el temps de resposta) és inferior a 10 mil·lisegons, no es pot apreciar cap retard als serveis de directe i videoconferència. La velocitat de pujada i baixada, quan passa del 100 Mbps, tampoc no és determinant perquè l’usuari noti cap diferència; els paquets d’informació viatgen en unes unitats anomenades “inodes”, que no són res més que el nombre de fitxers que té un paquet. El temps que la xarxa tarda a enviar o a rebre un inode és el mateix, independentment de la velocitat que tingui aquesta xarxa. En un exemple: posem per cas que volem enviar deu fotos, una a una. El temps que tardarà cada una d’aquestes fotos a ser processada per la xarxa és el mateix que si les enviem les deu en una carpeta comprimida. Això passa perquè la xarxa gestiona nombres de fitxers (inodes), i la gestió de cada un comporta un temps mínim, que no s’escurça amb la velocitat de la connexió. Aquesta només és determinant per la mida del fitxer: un fitxer de més mida tardarà menys a ser enviat a més velocitat de connexió.

nord.cab - El portal de notícies de Cabassers