Espais de la Batalla de l’Ebre al Priorat

L’historiador masrojà Josep Munté i Mateu, vinculat a l’associació No jubilem la Memòria, ha publicat un inventari dels escenaris de la guerra civil al Priorat encara conservats. L’obra, dissenyada com una guia, ha acabat essent un compendi excel·lent d’ubicacions visitables del pas del conflicte per la nostra comarca. Publicat el 2020 per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, dintre de la sèrie Estudis sobre confilctes socials (ISBN 978-84-8424-903-0), recull les restes de la guerra a vint-i-tres municipis del Priorat, i Cabassers té un lloc destacat a l’obra. Referencia l’església, que fou presó del Destacament Número 3 del Camp de Treball Número 6, i també les trinxeres que els seus interns excavaren a prop del Pont Vell l’agost del 1938. Igualment, dóna raó dels parapets que tant les forces franquistes com les republicanes aixecaren a Cavaloca i al Montalt el gener de 1939, quan els sublevats ocuparen Cantacorbs i s’estabilitzà breument el front entre aquesta serra i la de Montalt, on hi hagué les posicions republicanes. Justament un d’aquests parapets republicans (fortificacions senzilles de pedra), amb una espitllera que apunta a la Figuera, il·lustra la portada del llibre.

Cada fitxa, a més, ofereix les coordenades GPS e l’emplaçament que cataloga, per tal de facilitar-ne la visita, i ofereix una contextualització històrica de les restes, així com la bibliografia que les documenta. És, sens dubte, una obra imprescindible per als interessats en la guerra civil espanyola, que podreu trobar amb disponibilitat immediata a la llibreria El Llapis de Falset, contactant amb l’associació No Jubilem la Memòria, o bé a diverses llibreries en línia a Internet.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers