25 de setembre de 2021

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers. Revista Nord. Fundada el 1998

El virus de la confiança

Al principi d’aquesta crisi sanitària, provocada pel virus SARS-CoV-2, molts van dir que aquest era el “virus de la por”, i que s’utilitzava per a retallar drets i llibertats. Passats més de set mesos de la irrupció del virus a la nostra vida, ja no hi ha pràcticament ningú que no conegui alguna persona del seu entorn que estigui o hagi estat infectada. A les portes d’un nou confinament domiciliari, i amb unes xifres de contagis esfereïdores, queda clar que aquest no és el virus de la por, sinó el virus de la confiança.

És el virus de la confiança perquè les mesures de seguretat arxiconegudes de tots (mans, distància i mascareta) es relaxen, i fins s’eliminen, quan es produeixen trobades entre persones conegudes. Entre amics i família l’ús de la mascareta és inexistent, i la distància encara més. Per contra, quan les interaccions són amb desconeguts, les distàncies es mantenen, i les mascaretes barren el pas a una eventual infecció. És, doncs, la confiança principalment, el que fa ara mateix que el virus es transmeti.

És dur, difícil i pesat haver-se de distanciar de persones que ens són properes, però mentre no hi hagi ni tractament ni vacuna (i ambdós trigaran), aquesta és l’única manera de protegir-nos i de protegir als altres. És dur no entrar a casa dels pares, dels amics, dels parents. És igualment dur no compartir taula i sobretaula, beures i conversa, però cal fer el sacrifici. El virus finalment ha arribat a Cabassers, i els indicadors donen unes dades francament preocupants. Pel bé individual i comú, caldrà abstenir-se de fer tot allò que pugui provocar contagis. Les coses es poden fer d’una altra manera: les trobades amb amics i família, es poden fer a l’aire lliure, i si, com sembla, tornem al confinament estricte en pocs dies, s’hauran de fer per via telemàtica.

La tecnologia pot ajudar a escurçar distàncies i a garantir la seguretat de qualsevol trobada que es faci per aquesta via. Utilitzem-la i barrem el pas al virus. Un dinar, un sopar, una festa, una simple conversa a casa amb gent amb qui no convivim, per molt coneguts que siguin, per molta amistat que els tinguem, per molt familiars estrets que siguin, pot acabar amb contagi. No perdem la confiança, però que la confiança no ens faci perdre la salut.

nord.cab