Foto: gràfica que mostra l’evolució dels nous contagis de SARS-CoV-2 a Catalunya, elaborada i distribuïda per Gerard Giménez Adsuar.

L’anunci de l’Extra d’Estiu de la ONCE és dels més contradictoris dels que es pot escoltar, de tots els que animen a fer com si no passés res. Amb una musiqueta de fons tan lleugera com el missatge, parla d’un “premi tan repartit com el teu estiu, perquè passaràs un cap de setmana al poble a Lleó, un altre cap de setmana a l’apartament dels avis a la platja, un altre al càmping amb els amics, i una setmana a casa amb qui s’hi apunti”. De mentre, els sanitaris no es cansen de recomanar distància social i limitació de la mobilitat. Però segons la ONCE, l’estiu ha de ser tan repartit com la infecció, que pel camí que anem, es descontrolarà un altre cop. Els experts avisen que el 40% dels contagis es produeixen en trobades familiars i amb amics, on les mesures de protecció es relaxen o directament desapareixen.

Una part de la població ha perdut completament el respecte pel virus. Fins que li toca de prop. Llavors tot són plors i laments. Molts pensen que el 80% dels casos són lleus (i és cert), però el 20% que queda les pot passar molt magres, i fins i tot morir. Es detecten situacions contradictòries entre el que reclamen les autoritats sanitàries, el que fomenta la publicitat, i el que fa part de la gent. I el resultat d’això només pot ser un nou confinament quan el sistema de salut torni a apuntar al col·lapse.

Llavors, quan tothom torni a estar tancat a casa, quan molts negocis es vegin abocats definitivament a la ruïna, serà el moment de recordar-se dels qui no porten mascareta, dels qui la porten al colze, dels qui se l’abaixen per a parlar i de la publicitat comercial que animava a comportar-se com si no hi hagués cap pandèmia. No s’havia vist mai un camí tan directe cap a l’autodestrucció.

Tinguem paciència, fem les coses bé, fem-les amb seguretat, i així podrem continuar fent de tot i, no menys important, l’economia no se’n ressentirà més del que ja ha patit. Un nou confinament serà inassumible per a molts negocis, que ja estan tocats. Avui mateix s’ha tancat tot l’oci nocturn com a últim cartutxo per a mirar d’aturar l’expansió dels contagis. És el preludi del que ens espera si entre tots no hi posem remei.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!