Foto: imatge d’arxiu.

Que tothom està fart del confinament és una evidència, però això no és motiu per a abaixar la guàrdia. No és motiu per a no observar estrictament les mesures de seguretat (guants, mascareta i distància), ni per a anar a veure parents i familiars. Costa pensar que el veí, l’amic, el parent, podria ser una font de transmissió del virus, però sí, podria ser-ho. Com també podria ser-ho qui el va a visitar. No es tracta de veure a ningú com un perill, però tampoc de no veure el perill.

Demà diumenge els nens i nenes de fins a 14 anys podran sortir a passejar durant una hora, acompanyats per un adult. A partir del 2 de maig, es permetrà a tothom sortir a fer esport o a passejar, com ha anunciat avui Pedro Sánchez. Però les circumstàncies que ens van fer tancar a casa el 12 de març no han desaparegut: el virus continua present, no hi ha tractament farmacològic i tampoc vacuna.

Si la pressió sobre el sistema de salut ha baixat, és només perquè la gent s’ha estat tancada a casa. Per res més. Sense fer testos a tota la població, el desconfinament gradual s’ha d’exercir amb dosis extremes de prudència. Aquestes mesures de relaxament poden fer pensar que l’amenaça ja és més llunyana, però no és cert: l’amenaça persisteix. Cal, doncs, també persistir en la prevenció i la prudència.

Que els pobles es poden desconfinar abans que les ciutats és una obvietat, però és igualment obvi que l’excés de confiança pot fer propagar la infecció. De fet, els pobles, pràcticament ja ho estan, de desconfinats, perquè una part important de la seva població treballa al camp, o fa hort. Desconfinar sí, però amb garanties: testos, mesures de seguertat i no deixar-se endur pel pensament màgic que “aquí no passarà res, que hi ha espai i l’aire és molt sa”.

Mentre els testos no arribin, i sembla que tardaran a fer-se de forma massiva, només tenim el sentit comú per a protegir-nos. Apliquem-lo. Fem que no sigui veritat la màxima que afirma que “el sentit comú és el menys comú dels sentits”. Molta prudència, si us plau, per a no perdre tot el que hem fet fins ara ni haver de començar de bell nou.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!