Diverses informacions afirmen que hi ha un augment de casos de Covid-19 al Priorat, però les dades oficials no les reflecteixen

Ha començat a circular per les xarxes socials una captura de pantalla d’un mapa de casos de Covid-19 classificats per municipis, extret d’aquesta pàgina web, focalitzat concretament en Falset. Si bé la informació és verídica, es tracta de casos acumulats des de l’inici de la pandèmia. Si es consulta la base de dades publicada a Dades Obertes de Catalunya, es veurà que el cas confirmat més recent a Falset és del 14 d’abril:

Tanmateix, s’ha de dir que mentre que a la web que presenta les dades sobre un mapa hi consten sis casos positius a la capital de la comarca, a Dades Obertes només hi ha el registre de cinc casos.

També circula la captura de pantalla d’un pregó publicat a l’eBando dels Guiamets el dia 8 de juliol on s’informa d’un cas a aquell municipi:

Hem pogut contrastar que l’origen d’aquesta informació és legítim, i que efectivament l’Ajuntament dels Guiamets va publicar la nota al seu canal oficial de pregons. De nou, però, Dades Obertes de Catalunya no mostra cap registre positiu per als Guiamets, i el més recent que hi apareix és un sospitós del 15 de juny. Aquest poble del Baix Priorat tampoc no té cap registre al Mapa Interactiu de Casos per Municipis.

Recordem un cas recent d’El Molar, on l’ajuntament d’aquell municipi també va advertir la població de la detecció d’un cas positiu per test ràpid que, posteriorment, una prova PCR va descartar. Desconeixem les circumstàncies del cas dels Guiamets, però l’únic que podem afirmar amb seguretat és que no consta al registre oficial de postitius de Covid-19.

De fet, l’últim cas positiu que mostra el registre a la comarca és justament aquest test ràpid del Molar, del 21 d’abril i posteriorment descartat per PCR. La mateixa base de dades mostra només set PCR positius, l’últim dels quals a Ulldemolins el 20 d’abril passat:

Per tal de no generar alarma innecessària a la població és important que les fonts oficials siguin fiables i que s’actualitzin correctament. Preguntats els responsables del registre publicat a Dades Obertes de Catalunya sobre els criteris d’actualització de la informació que ofereixen, no van respondre a la sol·licitud.

Tot i que la incidència de la Covid-19 a la comarca sigui molt baixa (i aparentment el Priorat, a hores d’ara, estigui lliure de l’epidèmia), és important no relaxar-se per a evitar brots.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!