La Festa Major de 1931

Les festes majors dels anys 30 eren molt diferents de les d’avui en dia. Hi havia poc ball i molt teatre. Tampoc no els importava gent que Sant Blai caigués entre setmana, i no movien el calendari de la festa per a fer-la coincidir amb dissabte i diumenge.

Un programa de l’any 1931, comprat al portal d’objectes de col·leccionisme Todocoleccion.net, ens mostra les activitats que es feren:

El dia 2, dilluns, hi va haver un repic general de campanes a les 12 del migdia (que llavors eren les 12 del migdia de veritat, perquè anaven amb hora de sol). A la nit van fer ball.

L’endemà, dimarts dia 3, Sant Blai, van fer les “festes religioses acostumades, amb la cooperació de la banda de música de la localitat i autoritats”. A les 4 de la tarda van tornar a fer ball, i a les 11 de la nit va debutar el “Quadre Còmic-Dramàtic Iglesias”. Era una companyia de teatre formada per Ramon Fortuny, Joaquim Sagalà, Pepeta Sagalà, Maria Roig i Manel Sorando. Es van estrenar amb la comèdia “La Puntaire”, i cada actor hi interpretava diversos personatges (Fortuny n’interpretà 14 a la mateixa obra). La mateixa nit hi hagué una segona sessió de teatre, amb la comèdia “Les sabates noves”, amb el mateix repartiment.

El dia 4, dimecres, hi tornà a haver teatre a les 10 de la nit, amb la mateixa companyia que el dia anterior. Van representar el drama d’Ignasi Iglesias “El cor del poble”. Hi va haver una segona sessió de teatre, amb la comèdia “Cassa al Vol”, i remataren la nit amb un gran ball “dedicat a les simpàtiques damisel·les”.

A continuació, la reproduccio d’aquest programa de la Festa Major de 1931. L’original és un tríptic imprès a dues cares:

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers