Les partitures de Josep Roselló, a l’Arxiu Comarcal del Priorat

Durant el 2021 va ingressar a l’Arxiu Comarcal del Priorat el fons musical de Josep Roselló Masip (1891-1974), qui va dirigir la banda de música de Cabassers. L’ingrés el va realitzar Josep Ramon Miró, besnét de Josep Roselló, qui també ha recuperat la història i la memòria del músic i instrumentista. El contracte es va formalitzar el 28 de febrer de l’any passat entre el propietari del fons, el Consell Comarcal del Priorat i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En total han ingressat 353 partitures musicals (1,1 m/l), situades cronològicament entre 1903 i 1964. Les partitures es troben en molt bon estat de conservació i ha estat possible identificar-les i datar-les pràcticament totes a partir de les anotacions realitzades per Josep Roselló. Les composicions musicals, d’estils populars propis de l’època, tenen autors i orígens diversos amb produccions i aportacions personals de Josep Roselló i també còpies realitzades per ell. D’entre les produccions pròpies destaquen el pasdoble, el pericon, el vals, la jota i les marxes.

Les partitures s’han netejat i, en aquells casos en que ha estat necessari, també s’han desinfectat per controlar petites afectacions produïdes per microorganismes. Un cop publicat l’inventari a Arxius en Línia, el fons passarà a ser accessible i consultable pel públic.

El fons ha ingressat conjuntament amb altra documentació procedent del Mas Roger de Cabassers que passarà a formar part del fons patrimonial Mas Roger, ja ingressat a l’arxiu comarcal. Es tracta de 752 unitats documentals, majoritàriament correspondència i documents comptables relacionats amb la gestió del mas entre 1936 i 1950.

El fons Josep Roselló permet recuperar la figura de Josep Roselló Masip, músic i mestre de músics, però també part de la memòria musical d’associacions com la Societat Catalana Musical La Lira de Cabassers.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers