Els inicis d’Internet

Aprofitant que hem iniciat una secció nova dedicada a Internet, començarem pel principi: parlarem de la primera web mai creada, el cern.ch, la pàgina del Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, a Suïssa, més conegut com “l’accelerador de partícules”.

Avui en dia es pot veure una simulació d’aquesta pàgina instal·lada a un subdomini del domini original. Hi podeu entrar aquí utilitzant una simulació del Line Mode Browser, o aquí per a veure els fitxers sense aquesta simulació del navegador.

El desembre de 1990 es va desenvolupar un projecte anomenat WorldWideWeb, utilitzant una màquina NeXT per a fer-ho. Hauria de ser el precedent i el principi del que avui coneixem com “la web”: una xarxa immensa de fitxers de múltiples tipus que donen accés a la quantitat més gran d’informació que mai ha acumulat la humanitat en tota la seva història.

Això tan fàcil que és avui en dia d’escriure el nom d’un domini i que aparegui una pàgina web, va començar amb un navegador que no té res a veure amb els que s’utilitzen avui en dia. Aquest navegador també s’anomenava WorldWideWeb, tot i que més endavant se’l va rebatejar com a Nexus per a no confondre’l amb el projecte de connexió World Wide Web (les tres www. dels noms de domini venen d’això). Aquí podeu veure un simulador d’aquest primer navegador, que us permetrà visitar qualsevol pàgina web tal com s’hauria fet el 1990 si els llocs que visiteu haguessin existit.

Feu la prova: obriu el navegador, al menú de l’esquerra piqueu a la pestanya “Document, després piqueu a “Open from full document reference” i a la pantalla que s’obrirà escriviu-hi el nom de la vostra pàgina web preferida. Quan l’hagueu escrit, piqueu a “Open” i horroritzeu-vos. Això era Internet al principi. Aquest navegador no va ser mai d’ús generalitzat per al públic, tot i que el 30 d’abril del 1993 el CERN va alliberar el codi font d’aquest navegador al domini públic. El 14 de gener del 1994 es va fer pública la versió final del programa, la 0.18.

El segon navegador desenvolupat ja el coneixereu si abans heu entrat a l’enllaç que mostra la primera web mai creada en una pantalla de text verd: va ser el Line Mode Browser. La primera versió es va llençar el 14 de maig del 1991, i el 30 d’abril del 1993 el CERN va convertir aquest software en domini públic. Va ser el primer navegador d’internet disponible per al públic general, i la seva versió estable es va difondre el 4 de desembre de 2006. Actualment encara està en ús i disponible per a la descàrrega i instal·lació a qualsevol ordinador. Us el podeu baixar aquí.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!