Les cucanyes de Sant Isidre

Cada any, la canalla menuda té una cita amb la diversió el dia de Sant Isidre Llaurador, patró dels pagesos. Des de fa dècades, la Cooperativa organitza la celebració d’aquesta festivitat local, que té el punt de màxima expectació en sortir de la missa a honor del sant: davant de les oficines de l’entitat s’hi congrega tota la canallada per a participar en diversos jocs divertits i entretinguts: primer surten les pinyates, que fan ploure caramels, i després ja es passa al joc de trencar olles amb una bena als ulls i un garrot ben gros a les mans. El públic, amb cridòria, intenta guiar els participants, que no hi veuen, per a què encertin la garrotada i trenquin el topí, que també deixa caure caramels i regals quan se l’encerta prou fort per a trencar-lo.

De tant en tant algun grandot també vol provar sort amb les garrotades

Quan ja no queda cap olla per a trencar, es passa al joc següent: les curses de sacs. El recorregut que s’ha de fer saltant comença just a sota el perxe de Cal Paresant, i sol anar fins al final de la façana de Cal Montserrat. Una persona es planta al mig del carrer per a assenyalar el límit de la cursa, i la canalla l’ha de vorejar com els carros vorejaven el pinacle al circ romà. Feta la volta, han de tornar al punt de sortida i, qui arriba primer, guanya.

Un moment de la cursa de sacs

Més recentment, i per a allargar la festa, s’ha introduït una nova modalitat de cursa amb bicicletes. Quan els jocs s’acaben, la Cooperativa obsequia a tots els participants amb unes monedes, una llibreta i un bolígraf.

Amb els anys canvien els participants, que es fan grans i deixen de jugar als jocs i passen a animar als qui juguen des del públic, però la tradició no canvia. Cada 15 de maig, la cridòria de la festa omple aquest tram de carrer Major, i un cop s’ha xafat l’última olla, el rellotge ja descompta els minuts que queden per a xafar la primera de l’any següent.

La portada de la Revista Nord del juny del 2000 ja va estar dedicada a Sant Isidre.

Aquí podreu veure l’enregistrament del joc de trencar olles:

A la tarda, després del cinema, en Ferran Mestres ha presentat el seu estudi sobre les varietats tradicionals d’hortalisses i fruiters del Montsant:

Un moment de la xerrada de Ferran Mestres

Finalment, i per a cloure la festivitat de Sant Isidre, la Cooperativa ha obsequiat als assistents amb un aperitiu:

Un moment de l’aperitiu

Al mateix acte, la Junta de la Societat ha agraït als conserges i a l’administrador del Cafè la tasca que hi han desenvolupat els darrers anys, ja que avui era el seu últim dia al capdavant d’aquestes responsabilitats, i demà s’estrena consergeria i administració nova.

I l’any que ve, tornem-hi.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers