El Govern vol portar aigua de l’Ebre a l’embassament de Margalef i la CHE assegura que no en sap res

En una reunió ahir, a la seu del Consell Comarcal del Priorat, el conseller d’Acció Climàtica va presentar un projecte per a connectar la Xarxa del Garrigues-Sud amb l’embassament de la Palma d’Ebre i modificar el circuit de l’aigua per permetre alimentar l’embassament de Margalef amb aigua de l’Ebre.

Aquesta connexió afectarà els municipis de la Palma d’Ebre, Margalef, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Vilella Baixa i Cabassers i abasta unes 1.400 hectàrees.

Durant l’any 2023, les comunitats de regants que depenien del pantà de Margalef no han pogut regar les finques completament. Davant el greu problema que suposava la manca d’aigua, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va demanar a la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) una derivació temporal d’aigua des del Garrigues-Sud cap a la Comunitat de Regants d’Aigües del Riu Montsant. Aquesta va ser una solució temporal que va servir en part per reduir una mica l’impacte negatiu de l’extrema sequera que va patir la zona. El projecte vol ser una solució definitiva per a garantir l’aigua a la conca del riu Montsant.

Tanmateix la Confederación Hidrográfica del Ebro avui ha manifestat que desconeixia la proposta de portar aigua de l’Ebre fins al Priorat i que no es podrà avaluar fins el 2027. La CHE també ha avisat que l’actual sequera “ha revelat la vulnerabilitat” dels regadius i que aquesta circumstància s’haurà de tenir en compte en el pròxim cicle de planificació.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers