Censuren la projecció dels Premis VOC d’Òmnium Cultural

L’entitat que gestiona el casal municipal de Cabassers ha prohibit a Òmnium Culutural utiltizar la sala del cinema per a fer-hi les projeccions dels premis VOC si als materials promocionals i anuncis no substituïa la forma normativa del topònim del municipi, Cabassers, per la grafia Cabacés, que encara és oficial. A Òmnium se li ha exigit “el canvi del nom actual del poble CABACÉS al cartell per seguir endavant amb la promoció” i en cas contrari “si no es canvia, per decisió majoritària de la junta s’anul·larà l’esdeveniment”. Això ha passat havent-hi un requeriment del Senat que exigeix a l’Ajuntament que acati la Llei de Memòria Democràtica, que retiri la grafia Cabacés i que oficialitzi la grafia normativa del topònim, Cabassers. Òmnium Cultural és una entitat que es defineix a sí mateixa com “l’entitat de la societat civil que treballa cada dia per la llengua, la cultura i el país”. Per tant demanar-li que utilitzi toponímia amb errors i faltes ortogràfiques és demanar-li que faci el contrari del que defensa.

A la fitxa 6625/3, sobre la toponímia oficial no normativa, el servei de consultes lingüístiques de la Generalitat diu que “en usos no oficials es recomana fer servir sempre la forma normativa des del punt de vista lingüístic”. És a dir, el propi servei d’assessorament lingüístic de la Generalitat diu que si no és per a relacionar-se amb l’administració, que no es facin anar les formes oficials dels topònims incorrectes, i que s’opti per les correctes. I això és exactament el que ha fet Òmnium als seus cartells. La demanda que s’ha fet a Òmnum Cultral perquè utilitzés una forma no normativa del topònim no té fonament legal, ja que una entitat no pot imposar a ningú la manera d’escriure res, i encara menys vetar arbitràriament l’ús d’instal·lacions públiques (recentment reformades, a un cost de més de 300.000 € pels contribuents).

Òmnium Cultural no ha cedit a aquesta pretensió i ha cancel·lat les projeccions dels VOC, que tenia programades pels dies 4 i 5 de març, perdent-se una proposta cultural d’interès pels veïns per una exigència infonamentada. Aquest matí un pregó anunciava breument que “La Societat comunica que avui NO hi haurà sessió de cinema”.

image_pdfPDFimage_printImpressió
nord.cab | El portal de notícies de Cabassers