La Sociedad Unión Recreativa de Educación y Descanso

L’entitat que gestiona el Cafè es diu Societat Unió Recreativa. Sovint se li diu només “la Societat” o “el Cafè”. La fitxa al Registre d’entitats de la Conselleria de Justícia de la Generalitat mostra que l’entitat es va inscriure el 24 d’abril de 1966, tot i que el llibre d’actes de l’entitat comença el 24 de març de 1964, i la menciona com “Sociedad Unión Recreativa de Educación y Descanso”. L’entitat ja existia molt abans, com prova un contracte de 1951 per a fer projeccions cinematogràfiques que es conserva a l’arxiu del Cafè.

El nom de “Societat Unió Recreativa” és l’adaptació realitzada en època democràtica de “Sociedad Unión Recreativa de Educación y Descanso”. Els lectors més gran recordaran unes cadires de bova que hi havia abans al bar, amb les inicials “ED” marcades al respatller. Eren les inicials de “Educación y Descanso“. Això era una organització del sindicat vertical de la Falange, l’Obra Sindical Española, que a la vegada formava part de la Central Nacional Sindicalista. Educación y Descanso es va dissoldre el 1977, i els locals que gestionava van continuar, molts, mantenint el nom de l’organització falangista desapareguda.

A l’entitat que fa funcionar el bar de Cabassers se li va canviar el nom, traduint-lo al català i eliminant la referència a Educación y Descanso, com es va fer a moltes altres poblacions, ja que aquesta xarxa sindical tenia presència a tots els pobles. Per això és freqüent que les entitats que gestionen aquests bars de poble continguin les paraules Societat, Unió i Recreativa en diferent ordre. Però el Cafè de Cabassers encara consta amb el nom que tenia quan pertanyia a l’Obra Sindical Española en algun directori i no en pocs registres: també aquí, aquí, aquí, aquí i aquí.

Si a internet es fan les cerques “Sociedad Unión Recreativa de Educación y Descanso”, “Unión Recreativa de Educación y Descanso”, o “Recreativa de Educación y Descanso” només apareix el Cafè de Cabassers com a lloc encara actiu que fa referència a “Educación y Descanso”, amb un telèfon on trucar. Probablement la causa sigui que el nom de l’entitat es va canviar molt tard, i que va continuar dient-se “Sociedad Unión Recreativa de Educación y Descanso” fins molts anys després de desapareguda l’organització falangista, cosa que la va fer constar així als directoris telefònics. I el telèfon del Cafè no és que fos dels primers a instal·larse; els primerencs, un cop s’automatitzà la centraleta, començaven amb els dígits 83 91 (el prefix provincial llavors encara no s’hi posava, per a fer trucades dintre de la província). El Cafè ja tingué un 83 92 46 (actualment 977 83 92 46).

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers