25 de setembre de 2022

Retorn a la rutina

Avui comencen les classes a escoles i instituts, i això marca el final de l’estiu social (que no pas del meteorològic, ni de l’astronòmic). A Cabassers torna a imperar el silenci als carrers, trencat només per algun vehicle, de tan en tant. La piscina, tancada des del dissabte a la tarda, ja fa els preparatius d’hibernació; taules, cadires i tot allò que ha servit per a regular el bany durant l’estiu farà cap al magatzem, fins l’any que ve. Els aparcaments ja són molt més buits que durant els mesos de juliol i agost, i no és gens difícil trobar-hi lloc; en sobra per tot arreu. Resisteixen poques fresques, que aviat s’amagaran a les entrades d’algunes cases, a mesura que la temperatura vagi baixant. I a mitjans d’octubre les fresques no es faran ni a les entrades.

Ahir a la nit, un passeig pels carrers del poble permetia veure moltes menys cases amb llum a les finestres i balcons; els qui s’hi estaven ja havien marxat durant la tarda. Aquest matí, els estudiants, perfectament alineats a la parada d’autobús, esperaven el transport que els havia de portar a Falset, a l’institut. Més tard, se sentia remor de canalla pels carrers, però no remor d’anar a jugar, sinó d’anar a l’escola. Torna l’ordre. Torna el silenci. Ara ja tot torna a la rutina, excepte pels privilegiats que vivim a Cabassers tot l’any; per a nosaltres, simplement, l’any va avançant. Veiem com les estacions canvien, com els estiuejants arriben i marxen; i de mentre, nosaltres, continuem fent la nostra, tant quan els altres arriben, com quan marxen.

Cada vegada, però, són més els qui ja no se’n van quan s’acaba l’estiu, i es queden a gaudir de la nostra rutina. Qui pot, s’instal·la aquí definitivament; és una tendència molt clara des de fa un parell d’anys. Així, s’estalvien la nostàlgia del qui marxa i pensa en tornar, aquell sentiment que a molts els ve de quan eren estudiants, de marxar el diumenge al vespre per a tornar el divendres a la tarda. Qui es queda a viure aquí aconsegueix que la sensació de divendres al migdia, que era el millor moment de la setmana, perquè permetia començar a posar rumb cap a casa, duri de dilluns a diumenge, tot l’any.

Benvinguts a la nostra rutina, i tant de bo cada cop sigueu més els qui vulgueu gaudir d’aquest divendres continu que comença a Cabassers a partir de mitjans de setembre, i que dura tot l’any.

nord.cab - El portal de notícies de Cabassers