27 de setembre de 2021

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers. Revista Nord. Fundada el 1998

Cap a la independència digital

El comerç i els serveis de Cabassers estan fortament digitalitzats. Tenen botiga en línia la cooperativa agrícola, un molí privat d’oli, un celler, un allotjament rural, el forn, i una filatèlia i numismàtica. Cabassers també disposa, amb presència digital, d’un portal de notícies, d’un centre d’estudis, d’una xarxa social, d’una plataforma de promoció de la digitalització i una altra de promoció de llibres d’història local autoeditats. Pot semblar un joc, però no ho és.

La màxima anglesa “think globally, act locally” (pensa globalment, actua localment) implica exactament això: aplicar a nivell local allò que funciona a escala global. I aquí s’ha anat fins i tot un pas més enllà, creant serveis idèntics als que ofereixen grans corporacions, però adaptats a la idiosincràsia i necessitats locals. Si els serveis es creen i gestionen des del lloc al qual estan adreçats, a més s’aconsegueix l’alliberament de les servituds i imposicions, molts cops arbitràries, de les multinacionals que ofereixen serveis similars.

A finals del mes passat vam decidir deixar d’actualitzar la pàgina de nord.cab a Facebook i el perfil a Instagram. Senzillament perquè creiem que les coses es poden fer d’una altra manera. La nostra web no instal·la cap galeta, ni fa seguiment dels usuaris, ni bombardeja amb publicitat invasiva. I si nosaltres ho podem fer així, ho pot fer tothom. Per tant, vam decidir no continuar subministrant continguts a qui practica unes polítiques totalment contràries a les nostres. De la mateixa manera, sempre hem promogut l’ús d’aplicacions com Telegram, respectuoses amb la privacitat dels seus usuaris, i hem explicat quins problemes de privacitat té Whatsapp, ara sota el control i propietat de Facebook Inc. No dubteu que si Telegram algun dia fa com Whatsapp deixarem d’utilitzar-lo immediatament. No recomanarem mai a ningú res on la mercaderia sigui el propi usuari i les seves dades personals.

Als principis d’Internet l’oferta era escassa, i els problemes també. Va ser amb la massificació de la xarxa que els problemes s’hi van incrementar exponencialment. Com al mar, allà on hi ha molts peixos és un bon lloc per a pescar, i la xarxa es va anar omplint d’hams i palangres. Però de la mateixa manera també s’ha anat omplint de recursos i alternatives de descentralització, que permeten que qualsevol amb un mínim d’idea del que fa, pugui fer. I aquí hi ha la gran virtut d’Internet: dinamita qualsevol barrera, qualsevol mur, qualsevol impediment. Les possibilitats hi són; la resta queda a la voluntat de l’usuari de voler-les aprofitar.

Publicar llibres sense haver de fer tirades que no saps si seran excessives. Vendre des de casa a clients de l’altra punta del món. Una xarxa social pròpia sense que ningú hi mercadegi amb les dades dels usuaris. Un portal de notícies sense que l’audiència que tingui en determini la continuïtat. Tot això és una quimera? Una utòpia? No: és una realitat. El que abans era impossible, ara és habitual. I aviat serà imprescindible; el que no ho entengui i no es digitalitzi correrà el risc de desaparèixer, per no poder competir en igualtat de condicions amb qui s’hagi digitalitzat.

Ja que anem cap a aquí, fem-ho des d’aquí. Benvinguts a la independència digital.

nord.cab