Per Carles Prats.

El proper 8 de febrer havia d’entrar en vigor una nova normativa per a WhatsApp: qui no hagués acceptat les noves condicions de servei de l’aplicació de missatgeria en aquella data, no la podria utilitzar. Aquestes condicions inclouen compartir informació de l’usuari amb Facebook, propietari de WhatsApp i Instagram, però ahir a última hora, la companyia es va fer enrere i va publicar un comunicat on anunciava que endarreria l’entrada en vigor de les noves condicions fins el 15 de maig. La fugida massiva d’usuaris li va fer agafar por, i d’aquí que ajornés el polèmic paquet de condicions. De fet ahir -potser alguns us hi vau fixar- vam publicar una primera versió d’aquest article, que vam haver de retirar als pocs minuts perquè WhatsApp, casualment, acabava d’anunciar l’endarreriment del nou condicionat i convertia aquest text, ara reescrit i ampliat amb les novetats, en obsolet.

La intenció última d’aquest moviment per part de WhatsApp és la recol·lecció de dades personals per a engrandir la “big data” de la companyia, amb el propòsit d’analitzar la informació dels usuaris per a segmentar-los com a receptors d’anuncis. La publicitat és l’autèntic negoci de Facebook i el seu conglomerat d’empreses. Els serveis d’aquestes companyies són gratuïts per als usuaris, però el cost és rebre publicitat i cedir-los tota classe de dades personals, incloent la llista de contactes. En principi, això no hauria d’afectar als usuaris de la Unió Europea i el Regne Unit, pel Reglament General de Protecció de Dades, que no estarien obligats a compartir la seva informació amb Facebook per a continuar utilitzant WhatsApp. Sigui com sigui, però, l’aplicació volia que qui no acceptés les condicions abans del 8 de febrer no pogués continuar utilitzant-la. Aquest enrenou ha generat certa desconfiança cap a l’aplicació de missatgeria, i molts usuaris ja l’han abandonat. Potser haureu notat, els últims dies, que d’entre la vostra llista de contactes molts s’han donat d’alta a Telegram, si també utilitzeu aquest servei.

Facebook ja va intentar implementar una aplicació de missatgeria pròpia, sense èxit: Facebook Messenger. Però com tot allò que s’intenta imposar a l’usuari, va fracassar. Recordeu fracassos similars degut a l’obligatorietat d’ús, com el de Google+, que es va haver de tancar perquè s’acabà convertint en una xarxa social fantasma sense usuaris reals. Degut a aquestes dinàmiques dels mercats digitals, Facebook va acabar comprant WhatsApp el 2016 per gairebé 19.000 milions de dòlars. Era una aplicació que ja funcionava, que tenia èxit i que permetria a Facebook entrar als telèfons mòbils, cosa que fins llavors tenia complicada.

Les condicions que vol implementar WhatsApp resulten, com a mínim, inquietants. Hi ha alternatives més segures, menys intrusives, i amb més funcions, com Telegram. Els nivells de seguretat de Telegram són alts, i per tant la seva fiabilitat també. Mentre que Telegram ha estat bloquejat a països amb règims autoritaris perquè s’escapa al control i monitoratge governamental, WhatsApp no ha tingut mai cap problema en aquests llocs. Tot un indici a tenir en compte.

Entre els avantatges de Telegram n’hi ha un que podria ser molt útil per a difondre els pregons que actualment l’Ajuntament publica a WhatsApp: els canals. Els canals, a diferència dels grups (que també existeixen) no permeten la interacció entre els qui hi estan subscrits, és a dir, només el propietari del canal hi pot publicar missatges, fotografies, vídeos o missatges d’àudio. Els usuaris tenen l’opció de subscriure’s-hi i de cancel·lar la subscripció en qualsevol moment. Hi ha també l’opció de vincular el canal a un enllaç públic per a facilitar-ne les subscripcions. Per exemple, el canal de nord.cab a Telegram és accessible per la URL https://t.me/revistanord

Vist tot això, és un bon moment per a publicar també els pregons municipals a un canal de Telegram, per tal que aquella gent preocupada per la privacitat de les seves dades els pugui continuar rebent, sense haver d’utilitzar WhatsApp per a fer-ho.

El missatge de WhatsApp on demanava acceptar les noves condicions abans del 8 de febrer, o no poder utilitzar l’aplicació, abans de fer-se enrere i ajornar aquest requeriment fins el 15 de maig.

Si us voleu instal·lar Telegram al vostre mòbil, ho podeu fer senzillament amb aquests enllaços:

nord.cab