La irrupció de Kindle Direct Publishing ha suposat una revolució per a l’edició de llibres, especialment per a aquells títols que no estan adreçats a un públic gaire ampli. La publicació de qualsevol monografia sobre història local, sobretot si el tema d’estudi és un municipi petit, suposava un calvari de paperassa per a aconseguir subvencions si es volia que el projecte fos viable. Amb Kindle Direct Publishing aquesta dependència del sector públic per a poder publicar s’ha acabat, i de pas, també s’acaba la dependència del mercat potencial, ja que tant si aquest és gran o petit, no cal ni tenir en compte aquest factor, perquè la inversió econòmica necessària per a poder publicar és zero.

Els títols publicats amb aquest sistema d’autoedició s’imprimeixen sota demanda. És a dir, cada cop que se’n ven un, s’imprimeix per al comprador i se li envia. Així, no cal gestionar romanents, ni cal pensar quines tirades s’han de fer, ni cal invertir un sol cèntim d’euro fent imprimir unes quantitats que no se sap si s’acabaran venent. Fa, en definitiva, que llibres amb un públic molt especialitzat o molt local siguin viables, i escurça enormement tot el procés de publicació.

Queda per salvar, encara, un obstacle que també es troba al món editorial tradicional: fer conèixer al públic potencial la publicació de determinada obra que pot ser del seu interès. Amb aquest objectiu, s’ha creat la plataforma Vallclara.org. No és una editorial, ni una associació, ni tan sols una agrupació d’autors. És una pàgina web de titularitat privada que ajuda a difondre llibres d’història local. Vallclara.org ni compra ni ven res; simplement recull en un catàleg en línia les obres que promociona, i ofereix els enllaços cap als llocs de comerç electrònic que venen aquells títols.

Els propers dies ja s’hi trobaran disponibles les dues primeres obres promogudes des de la web, totes dues relacionades amb Cabassers. El primer títol és un estudi i transcripció de les ordinacions de la Bisbal de Falset, que fa un repàs al dret local de la Baronia de Cabassers. És la segona edició d’una obra publicada el 2009, però corregida i ampliada. Per exemple, aquesta segona edició inclou la reproducció en color del document que transcriu i analitza, i també incorpora un pròleg que va fer per al llibre l’historiador Vicenç Biete, i que no es va publicar amb la primera edició per un error. Cap a mitjans d’aquesta setmana els enllaços que apunten al lloc on es pot comprar ja estaran actius.

El segon títol és una monografia sobre el monestir de Santa Maria de Vallclara, fundat a Cabassers el 1149. El volum recull tot allò que es coneix sobre aquest cenobi, abandonat nou anys després de la seva fundació, i transferit al domini del bisbe de Tortosa, la qual cosa suposaria l’embrió de la Baronia de Cabassers, establerta al segle XIII.

Vallclara.org preveu que a finals d’any el catàleg ja incorporarà fins a 5 monografies dedicades a l’estudi de la història de Cabassers i de la baronia de la qual fou capital.

nord.cab