La Diputació de Tarragona va publicar l’any 2020 el llibre «El món de les campanes a la demarcació de Tarragona» de Jesús Martínez Casanelles. Ara, el llibre, de gairebé 300 pàgines i molta fotografia, arriba a la biblioteca municipal on el podreu consultar o agafar-lo en préstec.

Com a introducció, el llibre proposa una mirada històrica i etnogràfica sobre tot el que té a veure amb les campanes, els seus tocs i els campanars on s’ubiquen.

Així, es parla de les campanes com a mitjà de comunicació i codi comú socialment compartit, o el tipus de fàbrica, fosa i decoracions de les campanes, segons l’època. També s’aborden les diferents funcions dels campanars, per exemple les públiques, usats com a torres de rellotge, de defensa, o fins i tot, de telègraf. També és recullen fins a 45 tocs de campanes cívics de les comarques tarragonines, com «el toc dels perduts» o «el toc de queda».

L’obra segueix amb l’inventari i estudi detallat, per comarques, de gran part de les campanes i campanars dels diferents municipis de la demarcació de Tarragona. El campanar i les campanes de la parròquia de la Nativitat de Maria de Cabassers hi queden recollides. La més petita és la Maria Bàrbara, fosa per Bartomeu Barnola l’any 1762. La més gran s’anomena Maria i va ser feta el 1828 per Joan Baptista Tarantino. Les decoracions i inscripcions que presenten les dues campanes estan detalladament descrites a l’entrada que s’hi dedica al llibre.

Pel que fa a la informació recollida per l’autor sobre la tradició de tocar les campanes al poble, consta com a informadora Anna Masip Rebull, qui des de fa seixanta anys es cuida de fer els tocs de campana, primer manualment i, els últims anys, activant els tocs automàtics.

El llibre proposa la descoberta amena i completa del món de les campanes a la demarcació de Tarragona. I, tan altes, l’autor ens les apropa per tal que no només n’apreciem el seu so sinó també cada una de les seves històries.

A partir d’aquesta tarda, podreu consultar aquest llibre a la biblioteca-

La campana gran, la Maria, feta per Joan Baptista Tarantino el 1828
nord.cab