Internet és una caixa de sorpreses. S’hi pot trobar de tot. Una simple cerca a un conegut portal de col·leccionisme pot fer les delícies dels curiosos durant tot un matí, tota una tarda, o un dia sencer. L’oferta és variadíssima: des de coses totalment inútils, a coses molt interessants, o fins i tot escasses o raríssimes. Hem fet la prova i us oferim, a continuació, una selecció de les coses relacionades amb Cabassers que hem trobat. Comencem:

Un cendrer, decorat amb un rasclet i una aixada, que és potser la cosa més esperpèntica que hem vist del que buscàvem.

Després d’aquest primer tastet, anem cap a coses més normals i interessants. El capítol de postals és sorprenent. N’hem vist una enviada a l’artista Joan Brossa, que és, potser, la peça més rara i més atractiva que hem trobat de tot el repertori. El remitent és el també artista reusenc Agustí Ballester, i li diu que li ha de tornar una obra que s’ha endut per a copiar-la. El preu que en demanen, 150 euros, sembla una mica car, sobretot tenint en compte que l’únic atractiu de la peça és qui la va rebre, i que el personatge sembla que s’hagi d’anar oblidant més que agafant fama. Una mala inversió, en definitiva.

Les ermites estan molt ben representades al capítol de postals: Sant Roc, la Foia i Sant Joan no hi falten, amb diverses vistes de cada una. El Pont Vell és un altre clàssic, i se’l pot veure de més lluny, de més a prop, o des del riu, entre altres. L’església també està ben representada (fins i tot de l’interior), així com les vistes generals del poble: des de l’est, des de la serra dels Solans, des dels bancals de ca l’Homdedéu, des de la Plana del Tergue, des del Calvari, des del camí de Cavaloca, i des de l’actual mirador. Tampoc no falten postals de l’interior del poble: de l’Era de Dalt, el carrer Major, la plaça del Dr. Seró, la mateixa plaça en una altra vista (i encara en una altra i en una tercera, que mostra cal Navàs) el perxe de ca l’Isidret, etc.

Si passem al paper, no falten els goigs de la Foia (també els editats per Miquel Vidal i Llecha) ni els de Sant Roc. El capítol de bitllets de transport també prepara sorpreses: un bitllet d’autobús de La Hispania i, atenció, un bitllet del trenet del Xatart de la Canal, picat el 26 d’agost del 1992.

Entrant a l’apartat de llibres, trobem els “Documents i escrits” de Biete, del 1984, i el seu llibre del 1991. Ni rastre, però, de la primera monografia que publicà, dedicada a la toponímia local. Encara al paper, podem veure un fulletó turístic del 1985, com del que parlàvem ahir, i el número 11 de la revista El Sitjar, d’abril del 1984.

A la secció de documents també hi ha alguna cosa: una contribució del 1866, i un salconduït del 1908 per a anar de Vilassar de Mar a Cabassers.

A banda, també hi ha un pin amb l’escut municipal, un altre pin amb l’escut del Futbol Club Cabassers, un retall d’una revista de la que no es diu el nom, amb una foto del poble, un àlbum de fotos de vés a saber qui, i una estampa de Sant Marc.

Qui es vulgui entretenir a triar i remenar, ja té feina.

nord.cab