Foto: astroprades.cat, difosa al seu compte de Twitter.

La primera quinzena de març d’enguany el satèl·lit Neowise va detectar un cometa, que s’ha anomenat C/2020 F3 Neowise. Es calcula que si la trajectòria d’aquest cometa és periòdica es podrà tornar a veure d’aquí a més de 6.500 anys. És el cometa més lluminós i més observable des de la Terra des del 1997, quan va passar el Hale-Bopp. El C/2020 F3 Neowise va passar el periheli el 3 de juliol, i es pot veure a simple vista de matinada, entre les 5:30 i les 5:45 i fins que clareja el dia.

El cometa és molt poc compacte, i això provoca la típica cua d’aquests objectes, que quan s’apropen al sol s’escalfen i per tant es desprenen partícules que, amb el reflex de la llum, formen la cua visible. Per a veure’l cal observar el nord est, molt a prop de l’horitzó. Per això és preferible un lloc alt o la costa, lliure d’objectes que impedeixin la visió. Podeu agafar com a referència Venus, que és, a part de la Lluna, l’objecte celeste que més llueix a aquella hora, i desplaçar des d’allí la mirada cap al nord. A partir del 14 de juliol es produirà un canvi que farà que el cometa sigui visible al vespre, després de la posta del sol, i cap al nord oest. A partir d’aquell moment el cometa anirà guanyant alçada respecte l’horitzó, però també perdrà lluminositat. L’objecte es troba a uns 100 milions de quilòmetres de distància de la Terra

Joan Anton Català ha explicat en un directe a Twitter com observar aquest cometa.

nord.cab