Ahir a la nit, amb un retard de més de set hores respecte el que s’havia anunciat inicialment, Pedro Sánchez va comparèixer per a especificar les implicacions de la declaració de l’Estat d’Alarma. Bàsicament, el que més afecta la ciutadania es recull a l’article 6 del reial decret, que limita la llibertat de moviment. Així doncs, les persones només podran sortir al carrer sota aquests supòsits:

a) L’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
b) L’assistència a centres sanitaris.
c) El desplaçament al lloc de treball per a realitzar la seva presació laboral, professional o empresarial.
d) El retorn al lloc de residència habitual.
e) L’assistència i cura de persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
f) El desplaçament a entitats financeres.
g) Per causa de força major o situació de necessitat.

Es tanca tot el comerç minorista excepte els comerços d’alimentació i farmàcia (les ortopèdies també podran obrir). També podran estar obertes les perruqueries, les botigues d’aparells electrònics i les bugaderies. El comerç online podrà funcionar amb normalitat, per la qual cosa se suposa que el servei de Correus i les empreses de missatgeria continuaran funcionant.

El decret, de contingut més polític que de salut pública, no contempla la obligatorietat del teletreball mentre duri la crisi i no confina els principals focus d’infecció de CoVid-19, que ara mateix són Madrid, el País Basc i Catalunya. A banda, el govern espanyol ha iniciat una campanya als mitjans amb el lema “Este virus lo paramos unidos”. I no, aquest virus el pararem SEPARATS, mantenint la distància social al màxim. El lema hauria hagut de ser “Aquest virus el pararem quedant-nos a casa”.

Per a aturar la propagació de la infecció, a falta de tractament mèdic preventiu, només hi ha una manera: evitar a tota costa el contacte entre persones. Multipliqueu per 4 les recomanacions que us facin en aquest sentit. Si us diuen que esteu a un metre els uns dels altres, esteu-vos a quatre. Si us diuen que us renteu les mans, feu-ho tan sovint com pugueu, però sortiu al carrer amb guants de làtex per a tocar poms i manetes de portes (és bona idea portar un guant a la mà esquerra per a obrir i tancar portes exteriors, tocar diners en efectiu, etc, i guardar la dreta per a tocar els aliments que comprareu). Utilitzeu les targetes de crèdit / dèbit en lloc de diners en efectiu. Desinfecteu amb alcohol totes les manetes de les portes i finestres de casa, especialment els poms de porta del carrer. Sigueu exagerats, perquè més val passar-se amb la prevenció que haver de lamentar les conseqüències del contagi.

Aquí hi trobareu el reial decret que declara l’Estat d’Alarma:

alarmadecret

nord.cab