Els dominis punt cab: una Denominació d’Origen Digital

Per cabassers.com.

L’extensió de domini .cab és un Top Level Domain (TLD) del tipus gTLD (generic Top Level Domain), ofert per la companyia de registre Donuts Inc, que va crear-lo inicialment per a usos de serveis de taxi, gràcies al programa d’expansió de gTLD d’ICANN, l’autoritat que controla l’assignació de noms a Internet.

Els TLD originals de registre lliure van ser .com (per commercial), .org (per organization) i .net (per network). Actualment és difícil trobar noms amb aquestes extensions que continguin una sola paraula o nom genèric, degut a la saturació. Trobar noms de domini de tres i quatre caracters amb extensió .com (que solen correspondre a sigles de companyies) és impossible, ja que totes les combinacions que existeixen estan registrades.

Per una casualitat, l’extensió .cab coincideix amb les tres primeres lletres de Cabassers, per la qual cosa fa tot el sentit utilitzar el .cab com a domini de primer nivell territorial de facto.

El fet de ser un gTLD anglès (cab significa taxi en aquest idioma) fa que hi hagi poquíssimes paraules genèriques en català registrades amb l’extensió .cab. Tanmateix, els municipis catalans amb noms que comencen per Cab són deu, comptant Cabassers: Cabanabona, Cabanelles, Cabanes, Cabó, Cabra del Camp, Cabrera d’Anoia, Cabrera de Mar i Cabrils. Entre tots, sumen uns 16.000 habitants. Per tant, hi ha opcions que l’ús dels .cab en sentit estrictament municipal es pugui fer extensible a altres poblacions.

Ja hem dut a terme dos registres de dominis .cab: el del portal de notícies de Cabassers, nord.cab (registrat el dia 01/09/2019) i un altre que, en ser un projecte en desenvolupament, la propietat demana que encara no sigui difós.

La nostra proposta és convertir de facto l’extensió .cab en un TLD territorial cabasserol, per la qual cosa oferim la infraestructura tecnològica necessària per a registrar aquest tipus de dominis i per a allotjar les pàgines web que s’hi associïn. Dit d’altra manera, proposem la creació d’una Denominació d’Origen Digital, que ajudi a les empreses, institucions, associacions i particulars cabasserols a tenir una identitat digital pròpia i inconfusible.

Creiem que la utilització dels dominis .cab en sentit territorial cabasserol pot ser un revulsiu i una manera de destacar a la xarxa, entre un mar de noms de domini cada cop més complicats i estrafolaris per manca d’opcions disponibles. Posant com a exemple el cas del primer domini que s’ha registrat en sentit local amb un .cab, el del portal de notícies: abans utilitzava el nom revistanord.cat perquè nord.cat, nord.com, nord.org i nord.net ja estaven registrats. Ara, gràcies al .cab, ha pogut registrar el nom de la seva capçalera sense haver-hi d’afegir res més: nord.cab.

Si voleu més informació sobre el tipus d’allotjament web que oferim, podeu visitar aquest enllaç. Hem fixat uns preus pels serveis altament competitius per la qualitat tècnica de l’allotjament que tenen associats. Així doncs, el registre d’un domini .cab amb espai i transferència de dades il·limitats, incloent certificat SSL per a la URL, té un cost anual de 90€, IVA inclòs. Si només voleu registrar el domini .cab i apuntar-lo com a redirecció a una web ja existent, el cost és de 40€ anuals, IVA inclòs.

Aquest document resol les preguntes més freqüents que pot tenir l’usuari que es plantegi utilitzar un .cab per a les seves pàgines web.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!