5 de desembre de 2022

Representen una obra de teatre d’un autor cabasserol estrenada el 1914

El Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara, dintre dels actes commemoratius de l’Any Vallclara, va dur a terme la representació de l’obra de teatre Lo Fluviol Màgic, de Delfí Navàs Ferré, el passat divendres, 26 de juliol.

L’escenari escollit per a la representació fou l’única paret que resta dempeus del monestir premonstratenc de Santa Maria de Vallclara, fundat el 1149 i abandonat el 1158. Amb l’elecció d’aquest entorn per a dur a terme aquest acte, l’entitat ha volgut reivindicar i dignificar la memòria del monestir que li dóna el nom.

Lo Fluviol Màgic fou estrenada el 1914 al teatre Herba Bona de Cabassers, i escrita poc abans pel prohom local i pare de la historiografia cabasserola Delfí Navàs. S’inspirà, segons manifesta el mateix autor al llibret, en La Flatua Màgica de Mozart. Curiosament, l’òpera de W.A. Mozart sobre la qual es basa Lo Fluviol Màgic, no s’estrenaria a Catalunya fins el 1925, onze anys més tard que Delfí Navàs estrenés el seu arranjament com a obra de teatre.

L’Herba Bona fou un local associatiu fundat pel mateix Navàs el 1911, per tal d’instruir el públic i allunyar-lo dels vicis.

El Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara ha publicat un estudi sobre l’autor i l’obra, que podreu descarregar a delfi.vallclara.com. També ha posat a l’abast de qui vulgui consultar-ho, el guió publicat el 1917 per Navàs. El podreu descarregar a fluviol.vallclara.com.

Aquí podreu veure l’enregistrament de la representació, realitzat per Albert Prats:

Algunes imatges de la vetllada:

Un moment de la funció
El públic, atent
La representació des del control de llum i so
Les actrius i l’equip tècnic que van fer possible la representació
nord.cab - El portal de notícies de Cabassers