Nous detalls sobre la fundació del Sindicat

Fins ara es creia que el Sindicat Agrícola fou fundat per socis d’una entitat anomenada “Societat Unió Recreativa”. Tanmateix, el Sindicat fou fundat el 1933, i no consta que aquesta “Societat Unió Recreativa” sigui anterior al franquisme. L’anàlisi d’una fotografia coneguda de fa temps ha aportat llum a l’assumpte: pel que es desprèn de la imatge, aquesta hauria pogut ser presa el novembre de 1933, i podria correspondre a la festa d’inauguració del local del Cafè, situat a continuació del Sindicat i construïts simultàniament. A la paret de la fotografia (presa des d’on hi ha la porta del cinema del Cafè) s’hi veuen dos calendaris i un cartell, i al cartell s’hi llegeix un títol en lletres grans: “Cabacés Agrícol”. Aquest és el nom d’una societat d’esbarjo fundada el 1909 i la que hauria estat la titular del local del Cafè el 1933.

Podeu veure l’anàlisi detallada de la imatge i les conclusions que se’n desprenen a la web del Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers