Una finca de Cabassers, al projecte de recuperació de varietats autòctones de fruiters del Priorat

Foto: Xarxes socials de la Diputació de Tarragona.

El projecte “Pobles Vius i Actius”, impulsat pel Consell Comarcal del Priorat i sota el lideratge de la Diputació de Tarragona, promou un projecte de recuperació i custòdia d’arbres fruiters tradicionals del Priorat. Aquesta iniciativa permetrà replantar varietats autòctones de la comarca que casi que s’havien extingit. A partir de 10 varietats d’arbres, es distribuiran uns 500 exemplars entre pagesos, particulars, escoles de la comarca i iniciatives municipals.

El projecte s’ha pogut desenvolupar gràcies a la col·laboració d’alguns propietaris de cultius, entre els quals hi ha la finca de Cal Navàs. També hi ha altres finques de Poboleda, la Serra d’Almos i la Vilella Baixa, que hi col·laboren. Tot això s’ha iniciat a partir d’un estudi etnobotànic del Parc Natural de la Serra de Montsant, elaborat pel també cabasserol Ferran Mestres, conseller comarcal d’Agricultura.

Les varietats que ara es difondran han estat perservades per pagesos que prioritzen la qualitat a la comercialització. I entre ells, els dos Lluïsos de cal Navàs (que tots dos es diuen igual, Lluís Masip, pare i fill). Conserven una perera “Tendral” de més de cent anys d’antiguitat, i també han anat agafant esqueixos de cirerer per a mantenir els arbres tradicionals, que fan les varietats conegudes com “Cor de Colom” i “Molí de l’Estudiant”. D’aparença poc comercial, el seu gust, en canvi, és excepcional i supera de molt el que els mercats accepten per aspecte.

L’associació La Safranòria, dedicada a la conservació de l’agrobiodiversitat del Priorat, ha muntat una finca experimental al Mas Roger de Cabassers, per a tenir-hi una plantació de les deu varietats de fruiters que vol reimplantar. El lliurament dels exemplars es durà a terme a Falset el proper 4 de febrer, i es repartirà entre unes noranta persones, de les quals 30 són pagesos.

Aquest projecte pretén revaloritzar unes varietats autòctones, poc atractives per al mercat però d’alta qualitat alimentària. El primer impuls l’hi va donar el Parc Natural de la Serra de Montsant, i el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona garanteixen la promoció i capacitat de difusió del projecte. També hi participen la Universitat Rovira i Virgili, Concactiva, VITEC i ARCA, i rep finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers