Música peculiar: Cançó i dansa número 7

Segurament alguns dels que ens seguiu deveu conèixer les Cançons i danses de Frederic Mompou.

Aquest és el títol  d’un recull de 15 composicions d’aquest compositor escrites entre els anys 1918 i 1972. Totes elles foren fetes per a piano, llevat la número 13 (per a guitarra) i la número 15 (per a orgue).

Escoltem, sense cap més preàmbul, la Cançó i dansa número 7, interpretada pel mateix compositor.

Frederic Mompou i Dencausse (Barcelona, 16 d’abril de 1893 – Barcelona, 30 de juny de 1987) fou un compositor català, conegut principalment per la seva obra pianística per a piano sol. Una de les seves obres més conegudes són, precisament, les Cançons i danses. Cadascuna d’aquestes peces consta d’una cançó d’introducció lenta, seguida d’una dansa més animada. La majoria de les melodies estan basades en cançons tradicionals catalanes.

Aquestes obres han traspassat fronteres i Mompou ha fet conèixer la música tradicional catalana per tot el món. Veiem-ne una versió del pianista i compositor japonès Jun Shiraishi.

Dèiem que cada peça conté una cançó i una dansa. En la que escoltem avui, la cançó és Muntanyes regalades. Aquí teniu una versió per a cor infantil d’aquesta preciosa cançó tradicional.

I la dansa és, en aquest cas, L’hereu Riera. Melodia que escoltem tot seguit en una versió emblemàtica de la Coral Sant Jordi, dirigida per Oriol Martorell.

Segurament, en aquesta darrera versió que veurem i escoltarem de la Cançó i dansa número 7 de Frederic Mompou reconeixereu perfectament la genial, sublim i -sobretot- íntima recreació que fa el compositor, tant de les Muntanyes regalades com de L’hereu Riera. Gaudiu-la.

Desitgem que n’hàgiu fruït.

Bona audició i bona música!

Ricard Gimeno

musicapeculiar@gmail.com 

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers