4 de desembre de 2022

Vitec farà una plantació experimental de vinya al Mas Roger

Vitec, centre tecnològic del vi, està preparant uns terrenys del Mas Roger per a fer-hi una plantació experimental de viticultura sostenible. Segons el director general de Vitec, l’explotació agrària es vol fer «amb la mínima presència de tractors, reducció de fitosanitaris, estudiar la interacció de la biodiversitat i intentar fomentar les que són positives». Aquest mètode de cultiu natural no és nou a la finca, ja que durant les dècades de 1970 i 1980 una comuna autogesionada establerta al Mas de Baix ja ho va intentar, sense èxit.

El de Vitec és un dels primers usos que tindrà la propietat, ara amb cessió d’ús a l’ajuntament de Cabassers. A la vinya s’hi destinaran 5 hectàrees, i l’activitat forma part de la creació de l’Aliança 4VI entre l’Institut de Recerca i Tecnologia d’Agroalimentàries, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, la URV i Vitec.

La finca inclou el casalot conegut com Mas de Dalt, que en un 80% és de propietat pública des que el 2007 l’adquirí la Generalitat, i està i declarat Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici, espoliat durant dècades i en estat d’abandó, ha estat consolidat amb una primera intervenció, que és a punt de finalitzar, per la qual s’ha renovat la coberta. S’hi fixarà també la façana.

nord.cab - El portal de notícies de Cabassers