Noves dades de la construcció de les escoles

La revista Priorat, periòdic quinzenal portaveu de la comarca, que s’edità a Falset fins el 1936, tenia un corresponsal a Cabassers, Antoni Masip Sabaté, que signava amb el pseudònim de “Montsant”. A l’edició del 6 d’octubre del 1935, a la pàgina 10, hi publicava aquesta peça sobre les escoles:

“Fa molt de temps que tenim les escoles acabades i no s’albira encara la seva obertura o inauguració. Cal tenir en compte que el poble féu un sacrifici en construir-les o pagar-les, i que juntament amb la subvenció de l’Estat costaren més de 63.000 pessetes. Per a que hi creixi l’herba als seus voltants, per a que avui es trenqui un vidre i demà un altre, per a que aviat sembli una ruina, s’han despès tantes pessetes? Valdria la pena que el senyor Inspector de Cultura de la Generalitat, que el senyor Inspector provincial, i les autoritats locals es preocupessin una mica més d’un assumpte tan interessant.

MONTSANT

Cabassers, setembre 1935″

El quinzenal estava vinculat a la Lliga Regionalista, i fou director seu en Salvador Estrem i Fa, representant al Priorat d’aquell partit de dretes i catalanista, assassinat el 14 de setembre de 1936 per l’escamot revolucionari conegut com la Brigada de la Mort, al cementiri de Falset.

Aquesta informació s’afegeix a la que publicàvem a principis de mes sobre la construcció de les escoles. Ara sabem que l’obra, començada el 1933, al setembre del 1935 feia temps que estava acabada però encara no s’utilitzava.

La pàgina original del quinzenal Priorat, amb l’article sobre les escoles:

document

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers