25 de setembre de 2021

nord.cab

El portal de notícies de Cabassers. Revista Nord. Fundada el 1998

La decadència del patrimoni vista des de l’aire

La pàgina web de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya oferix una funció molt interessant que permet veure les fotos aèries de diversos anys. Per a utilitzar aquesta comparativa, obriu l’aplicació Vissir, seleccioneu, al cantó superior dret de la pantalla, l’opció “Ortofoto”, i després, al menú de l’esquerra, trieu “Ortofotos per anys”. Just a sota d’aquest menú hi apareixeran els anys en què es van fer fotografies del terreny des de l’aire.

A l’exemple que hem seleccionat, la comparativa permet observar com el mas del Romaldo, als Burgans, es va deteriorar fins a caure gairebé completament. A la primera imatge, del 2018, el mas s’observa intacte i ben conservat:

A la foto del 2019 ja es pot veure una petita secció de la coberta ensorrada, que mostra un forat rectangular:

I finalment, a la imatge del 2020, es veu ja la teulada ensorrada i dos murs perimetrals derruïts:

nord.cab