Així ha anat la presentació de “La història falsificada”

Fotografia de Rosa Maria Masip.

El pati de l’escola, solar de l’antic monestir de Santa Maria de Vallclara, s’ha omplert de públic per assistir a la presentació del llibre “La història falsificada: del Mas Roger a l’imaginari popular. Anàlisi crítica de la Breu història de la Mare de Déu de la Foia, de Miquel Vidal i Llecha (1968)”. El llibre, disponible a Vallclara.org, ha despertat l’interès del públic, que ha fet diverses preguntes als seus autors. Així, han explicat en quin any es van recollir donatius per a la construcció de l’ermita de la Foia, i quin dia s’hi digué la primera missa, un cop acabada. Aquestes dades les han hagut de menester per tal de contrastar les dates que apuntava Vidal par a la fundació, massa reculades i fantasioses.

L’obra es va haver d’escriure per tal de poder defensar una hipòtesi d’ubicació d’un monestir visigot a Cabassers. Miquel Vidal i Llecha, últim propietari habitant del Mas Roger, ja afirma a la Breu història… que aquest monestir es trobava a Cabassers, però ho fa d’una manera que resta credibilitat a l’afirmació. Per tal de poder defensar aquesta possibilitat des del rigor, calia primer desmuntar les afirmacions gratuïtes de Vidal, cosa que ha portat a l’anàlisi complet del seu text i de totes les versions preliminars que va preparar.

Properament es publicarà un segon treball, amb la hipòtesi d’ubicació d’aquest monestir visigot, que ja va generar debat acadèmic a finals del 2020. El llibre Biclaro. Una hipótesis de localización, es publicarà com a resposta a Hermenegildvs Rex. Príncipe, usurpador y mártir, que contradiu una primera versió de la hipòtesi d’ubicació de Biclaro a Cabassers publicada també el 2020 a biclaro.com.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers