Presentació del llibre “La història falsificada: del Mas Roger a l’imaginari popular”

Dimarts, dia 7 de setembre, a les 19h i al pati de l’escola El Castell de Cabassers, solar que ocupà l’antic monestir de Santa Maria de Vallclara, es presentarà el llibre La història falsificada: del Mas Roger a l’imaginari popular. Anàlisi crítica de la Breu història de la Mare de Déu de la Foia, de Miquel Vidal i Llecha (1968).

Aquest llibre analitza en profunditat un text que va publicar l’últim propietari habitant del Mas Roger el 1968, Miquel Vidal i Llecha. El relat crea una història mitològica de Cabassers, al voltant d’una talla de la Mare de Déu de la Foia, a la qual atribueix molta més antiguitat de la que tenia. El relat construeix uns fonaments imaginaris i ficticis de la gènesi de Cabassers, utilitzant per a fer-ho dades històriques certes, a les quals Vidal canvia de context per a crear el seu relat fantàstic. El problema és que es va donar credibilitat al text de Vidal, fins al punt que al llarg dels anys ha obtingut més de trenta citacions en treballs d’història com si fos cert. També s’han incorporat a l’imaginari popular cabasserol mites fantasiosos sobre la seva història, com que a Sant Roc s’hi venerés la Verge de les Pinyeres i que a la Verge de la Foia se li canviés el nom pel de Mare de Déu de les Neus a causa de la visita de Neus de Bragança i Borbó, ambdues coses falses.

En el mateix acte, també es presentarà la plataforma vallclara.org, que facilita la promoció d’obres d’història local.

Aquestes activitats s’inscriuen en el marc dels actes de commemoració del vintè aniversari del museu municipal de Cabasses.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers