Tot sovint, quan es vol que hom tingui una imatge gràfica de les dimensions d’una zona, es parla de “camps de futbol”, o quan es vol que algú es faci la idea de volums d’aigua, es compta per “piscines olímpiques”. Farem l’exercici de comparar les víctimes de la Covid-19 amb batalles i fets bèl·lics, per a fer-nos una idea de la magnitud del problema.

Fins ara a Catalunya han mort gairebé 12.600 persones a causa de la pandèmia. Això és si fa o no fa el mateix nombre de morts que hi va haver a la Batalla de l’Ebre el 1938.

A Espanya, la xifra oficial de morts és de gairebé 28.500, més del doble de baixes que causà la batalla de Terol. L’excés de mortalitat del 2020 respecte el 2019 que mostra el sistema de monitorització de mortalitat diària espanyol (MoMo) és d’unes 45.000 persones difuntes més del que seria habitual per estadística. Això és quatre vegades més de morts que totes les víctimes provocades per bombardejos aeris durant la guerra.

Si no s’hagués pres cap mesura davant de la pandèmia, els científics advertien que el nombre de víctimes mortals a l’estat espanyol seria de 500.000. La mateixa xifra de morts que es calcula que va provocar la guerra del 1936-1939.

Si tinguéssim el front de l’Ebre actiu, i sentíssim de nit els bombardejos, els tirotejos i les ràfegues de metralladora, faríem com si no passés res? Per què causa menys respecte un virus que una bala, si tots dos poden matar igual? Posar-se mascareta, rentar-se les mans i mantenir una distància mínima de 2 metres amb qualsevol persona amb qui no es convisqui evita gran part dels riscos. Als combatents de l’Ebre els hauria agradat que escapar de la mort fos així de senzill.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!