Quatre casos sospitosos de Covid-19 a Cabassers entre el 21 de maig i el 3 de juny són molt mala notícia. Són més casos que els diagnosticats durant els mesos de març i abril junts, i tot en catorze dies. Les mesures de confinament s’han relaxat perquè parar indefinidament l’economia faria més mal que la pandèmia, però el virus no ha desaparegut. Que es permetin reunions i que es pugui anar a locals públics no vol dir que no s’hagi de mantenir una distància mínima de dos metres entre persones. L’emergència sanitària no s’ha acabat ni de lluny, és aquí, i hi serà durant força temps.

Els darrers estudis indiquen que el virus no es transmet perquè “voli” o “suri” a l’aire, sinó que utilitza les microgotes respiratòries per a propagar-se. El simple fet de parlar (i cridar encara més) pot propagar el virus si s’està infectat. D’aquí la importància d’estar a una distància de dos metres com a mínim de qualsevol persona: a més distància, menys probabilitat que ens arribin les microgotes que poden transportar la pesta. Quan es va anunciar que es permetien les reunions de fins a deu persones la gent només es va quedar amb la primera part de l’anunci; la segona diu que han d’estar a dos metres les unes de les altres.

S’observa un relaxament bastant generalitzat de les mesures de profilaxi, sobretot pel que fa a la separació física. Costa acostumar-se a la prevenció, però la “nova normalitat” tan anunciada serà això, evitar el contacte estret amb qualsevol persona per a evitar l’expansió de la infecció, i portar mascareta si la distància no es pot respectar. Aquestes mesures, totalment antinaturals i contràries a la manera de fer humana, són l’única forma de minimitzar el mal mentre no hi hagi vacuna. I la vacuna pot tardar molt temps a arribar: que hi hagi més d’un centenar llarg de candidates no vol dir que es tingui la capacitat industrial necessària per a abastir tota la població mundial amb el remei. La vacuna, a més de trobar-se, s’ha de fabricar, distribuir i administrar, i això és un procés d’anys, no de mesos.

L’aparició de casos concentrats en poc temps al poble ha coincidit amb les fases del desconfinament, i dilluns comença la tercera, on les mesures es tornaran a relaxar. Més val que ens anem acostumant a fer l’únic que de moment podem fer contra aquest virus, que és estar com més lluny millor els uns dels altres pel bé de tots.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!