Recentment s’han fet públiques les puntuacions atorgades per la revista “The wine advocate”, les conegudes com a Llistes Parker, un dels llistats de valoració de vins més prestigiosos del món, i que afecta en gran manera el posicionament i preu dels vins al mercat global. Això implica que els cellerers, també els del Priorat, esperin amb candeletes el veredicte de l’advocat del vi.

No ha sigut estrany que en els darrers anys els vins del Priorat assoleixin puntuacions fins fa pocs anys reservades als vins francesos i italians, així com també ha sigut habitual que vins fets amb raïm conreat al terme municipal de Cabassers rebin molt bones valoracions. Enguany, el vi LES MANYES 2016 (DOQ Priorat), del celler de Torroja del Priorat Terroir al Límit, regentat pel bavarès Dominik Huber, ha assolit els prestigiosos 100 punts que atorga en Robert Parker, en aquest cas mitjançant el seu tastador per a la península ibèrica (Portugal, Espanya i Catalunya), Luís Gutiérrez.

Les Manyes és el nom de la finca on es conreen els ceps de garnatxa negra de 50 anys que tan bon fruit donen. Es troba sobre el cingle del Montalt, a la llinda dels termes de la Vilella Alta, La Morera de Montsant i íntegrament dins el terme de Cabassers segons els mapes de l’Institut cartogràfic de Catalunya.

Només 6 vins del Priorat han assolit la màxima puntuació de 100 punts a història, valoració reservada a vins que reflecteixen de manera fidel l’expressió única del raïm de la finca de procedència, així com el seu entorn geològic i biològic. En aquest sentit, Les Manyes es caracteritza per una expressió especialment delicada i fresca de la tradicional garnatxa negra, gràcies als sòls calcaris amb argila i vetes de guix i quars (que resten rotunditat a la típica mineralitat dels vins del Priorat sorgits de terres de llicorella), i a l’alçada de 600 metres on es troba la vinya, que dóna un clima més fresc i un contrast més gran de temperatures entre el dia i la nit, cosa que comporta maduracions més pausades del raïm, tot aconseguint-se una molt bona maduració de les parts llenyoses, un dels grans reptes dels viticultors de tot el món.

Fins i tot “The Wine Advocate” s’ha atrevit a posar Les Manyes a la mateixa alçada de vins de gran i llarg prestigi, com Chateau Rayas, un vi també de garnatxa de la regió provençal de Chateneuf-du-Pape, que es caracteritza per una expressió molt fina de la garnatxa, plena de fragàncies vegetals mediterrànies, en bona part lligada a una vinificació tradicional en grans dipòsits de fusta vella i ciment (cosa que resta aromes externs al raïm, com els provinents de la criança amb roure), així com la maceració amb la barrusca (la rapa o tija) del raïm, mètode poc emprat pel risc de vins agressius al tacte, i que només permeten els raïms amb la millor maduració.

És remarcable també la valoració rebuda per un un altre vi fet amb raïm d’una finca dins el terme de Cabassers, la garnatxa amb ceps centenaris de l’Adelaida de Sant Pau de la Figuera, a la part alta de Les Aubagues, amb què s’elabora el vi l’Espectacle de Montsant (DO Montsant) de René Barbier. Aquesta vinya, que es troba als límits de la Figuera i Cabassers però íntegrament en terme cabasserol, permet fer un vi que sovinteja habitualment a les puntuacions de 98 i 99 de la prestigiosa publicació americana.

Així doncs, tot i la poca presència actual de la cultura vinícola a un poble decididament oleïcola com Cabassers, només sostinguda pel celler Mas de les Vinyes (DO Montsant) i per les vinificacions artesanes d’alguns veïns, Cabassers i el seu entorn, encara que sense el reconeixement del món del vi, resulten ser un dels millors entorns mundials per al conreu de la Garnatxa

Felicitats doncs als guardonats (encara que no estiguem parlant estrictament d’un guardó) i als cabasserols per la petita part que ens toca.

nord.cab