Les eleccions municipals són tres en una: Ajuntament, Consell Comarcal i Diputació

Amb les eleccions municipals s’escull directament la composició dels ajuntaments. Mitjançant una fórmula anomenada Regla d’Hondt, els vots es transformen en places de regidor. Després, entre els regidors voten l’alcalde, i és investit el regidor que hagi obtingut més vots.

A partir dels resultats de les eleccions municipals, s’escull indirectament la composició de dues institucions més: el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona. Per a constituir el Consell Comarcal es duen a terme unes operacions matemàtiques que tenen en compte el percentatge de regidors i vots que els partits hagin obtingut a tots els ajuntaments de la comarca. El procediment, força complicat, s’explica detalladament en aquesta pàgina web.

La Diptuació de Tarragona es constitueix d’una manera també molt peculiar. Els 27 Diputats Provincials s’escullen segons els que corresponen als partits judicials que hi havia a les eleccions locals de 1979, repartits de la següent manera: als Partits Judicials de Reus i Tarragona els corresponen 7 diputats a cada un, als de Tortosa i el Vendrell 5 a cada un, i al de Valls 3.

Tot sovint es diu que a les eleccions municipals es voten les persones més que els partits, però la realitat és que el vot que es computa per a la constitució del Consell Comarcal i la Diputació és el vot als partits.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers