Un informe del 2009 de l’OMS ja advertia de les conseqüències econòmiques i socials d’una pandèmia

Tot se sabia des del 2009, en plena crisi de la Grip A. En aquell moment es temia que aquest tipus de grip esdevingués pandèmia, i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va emetre un document advertint de les conseqüències de la malaltia més enllà de la salut, a l’economia i la societat.

El document, que es titula Whole-Of-Society Pandemic Readiness (i que podeu descarregar aquí) ofereix unes directrius per a la preparació dels sectors no relacionats amb la salut. A la pàgina 5 hi llegim unes paraules que ara, a la vista del que ha passat, poden semblar profètiques, però només són fruit d’una anàlisi sensata de les conseqüències colaterals d’una pandèmia. Ho traduïm de l’original en anglès:

Donat que una pandèmia de qualsevol severitat tindrà conseqüències per a tota la societat, és essencial que totes les organitzacions, tant públiques com privades, facin plans per a la interrupció potencial que pugui causar una pandèmia, incloent l’impacte sobre l’absentisme laboral. Mentre que molts països han fet esforços substancials per a preparar-se per a les conseqüències sanitàries d’una pandèmia, no tots els països han dedicat encara prou atenció a prepar-se per a les conseqüències econòmiques, humanitàries i socials.
En absència de planificació prematura i efectiva, els països poden enfrontar-se a la interrupció de la seva economia, amenaces significatives a la continuïtat dels serveis essencials, menors nivells de producció, dificultats de distribució i escassetat de subministraments. Algunes organitzacions poden patir l’impacte de la pandèmia als seus negocis o serveis. Per exemple, si els sectors de l’electricitat i/o l’aigua no són capaços de mantenir els serveis, això tindrà greus implicacions per a l’habilitat del sector de salut per a funcionar, i tindrà com a resultat severes conseqüències sobre la població vulnerable. La inhabilitat dels negocis per a mantenir operacions afegiria conseqüències econòmiques als efectes d’una pandèmia. Alguns sectors empresarials seran especialment vulnerables (per exemple, aquells que depenen del turisme i els viatges) i certs grups socials patiran més que uns altres.
Desenvolupar plans robustos de preparació o actualitzar els que ja existeixen per a adaptar-se a la pandèmia actual és essencial per a assegurar la continuïtat de les operacions i mitigar significativament els impactes econòmics i socials.
La preparació de tota la societat per a fer front a la pandèmia tindrà beneficis addicionals, ja que enfortirà la resiliència de les comunitats per a afrontar altres amenaces futures a la seva salut, seguretat i benestar.

Queda clar que s’han fet parcialment els deures, perquè alguns dels mals pronòstics, com la interrupció de les cadenes de producció i subministrament, s’han evitat. Però queden per veure les conseqüències econòmiques, socials i polítiques que deixarà aquesta crisi de salut pública.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!